Handelingen

Krommenie, Noorderhoofdstraat 131 - Nicolaas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaas
Genootschap: Oud Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Krommenie
Adres: Noorderhoofdstraat 131
Postcode: 1561AS
Sonneveld-index: 05828
Jaar ingebruikname: 1612
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39954


Geschiedenis

Prachtige schuurkerk, vergroot 1633, verbouwd 1826. Rijk gedetailleerd interieur. Gewijd aan Sint Nicolaas. Eind jaren 1970 is de Oud-Katholieke Parochie St. Nicolaas samengegaan met de Oud-Katholieke Parochie H. Maria Magdalena in Zaandam. Sindsdien heet deze parochie "St. Nicolaas en H. Maria Magdalena". De reguliere kerkelijke vieringen vinden plaats in Krommenie. Incidenteel vindt nog een Oud-Katholieke viering plaats in Zaandam.

opname 1959 © AvD.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Oud Katholieke KERK EN PASTORIE. De pastorie heeft een houten voorschot met rijke versiering in Lodewijk XVI-stijl boven een in 1939/40 verhoogde bakstenen onderpui. In de pastorie nog bewaard ruimten, die oorspronkelijk de functie hadden van melkkelder en opkamer, XVII. De kerk, achter de pastorie gelegen, heeft een middenbeuk met houten tongewelf tussen vlakgedekte zijbeuken. De zuilen tussen middenbeuk en zijbeuken nemen de plaats in van vroegere posten onder de kapconstructie van een schuur. Altaar met barokke retabel, met schilderstuk, XVIIIa. Tabernakel, midden XVIII, Communiebank, XVIIIa. Marmeren doopvont in nis van marmer, midden XVII. Balustrade voor de doopruimte en twee getorste zuilen XVIId. Marmeren wijwaterbak op houten console met beeld, XVII. Preekstoel op het beeld van een adelaar, XVIId. Banken in rococo-stijl, XVIIIc. Lichtkroon en godslamp van koper, XVIId. Achter een front uit 1719 een eenklaviers instrument, afkomstig van een 18e eeuws kabinetorgel. Eenklaviers orgel met laat 17e eeuwse kas en binnenwerk in zuidelijke factuur uit de tweede helft van de 18e eeuw, twee balgen vermoedelijk van J. Duyschot gemaakt in ca. 1700.

In de media

Uit Het Vaderland, 3 Januari 1934.

Met Kerstmis is het nieuwe orgel in de Oud-Katholieke Kerk te Krommenie in gebruik genomen. Het orgel is gebouwd door den orgelbouwer H.W. Flentrop te Zaandam. De dispositie van dit kleine maar interessante orgel luidt als volgt: Manuaal C-f3 54 tonen: Holpijp 8' bas; Holpijp disc.; Viola di Gamba 8' disc.; Voix Celéste 8' disc.; Prestant 4' bas; Prestant 4' disc.; Fluit 4' bas; Fluit 4' disc.; Fluit 2' bas; Pedaal C-g 20 tonen aangehangen.

Het orgel is gebouwd volgens mechanisch sleepladen systeem met een mechaniek volgens druksysteem. Als bijzonderheid kan vermeld worden, dat de mechaniek geheel geruischloos werkt. De registers zijn aan beide kanten opzij van de klavieren aangebracht en zijn zeer gemakkelijk te bereiken. Het front dateert uit 1719 en is uit historisch oogpunt behouden gebleven. Er zijn echter nieuwe pijpen in geplaatst van eerste kwaliteit tin in het gehalte van 87 procent tin. Een dergelijk hoog tingehalte wordt tegenwoordig zelden of nooit meer toegepast. De Holpijp uit het oude orgel, welke geheel van hout gemaakt was, is geheel gereviseerd en wederom in het nieuwe orgel geplaatst. De windladen zijn geheel van Slavonisch eikenhout gemaakt, met mahoniehouten sleepen, tusschendammnen, pijpstokkenbeleg en pijpenroosters. De windvoorziening geschiedt door een Meidinger ventilator.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur