Handelingen

Lage Mierde, Dorpsplein 1 - Stephanus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Stephanus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Reusel-De Mierden
Plaats: Lage Mierde
Adres: Dorpsplein 1
Postcode: 5094GJ
Inventarisatienummer: 07818
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: expositieruimte en kerkhof
Monument status: Rijksmonument 22236 (kerk); 22237 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Buiten gebruik als kerk in 2014. Nu expositieruimte.

De Sint-Stephanuskerk, waarvan de toren het oudste onderdeel is en, evenals het basilicale schip, uit de 15e eeuw stamt. De kerk was van 1648 tot 1803 niet in gebruik. De katholieken maakten toen gebruik van een schuurkerk. Nadat ze de kerk hadden teruggekregen werd ze een aantal malen hersteld. In 1912 werd ze door architect Jacobus van Gils vergroot met een dwarsbeuk en een nieuw priesterkoor. Voor de kerk bevindt zich een grafkruis uit 1628. In de kerk is een doopvont uit de 14e eeuw.De Lagemierdse kerktoren was vroeger afgedekt door een laag kapje, dat al te zien was op een schetstekening van Hendrik Verhees uit 1788. In 1909 liet de toenmalige pastoor Timmer echter een hoge slanke spits op de toren plaatsen die bekroond werd met een bol met daaronder een zogenaamde lantaarn. Later werd de bol van de toren verwijderd omdat ze steeds voor lekkages zorgde. Ze werd vervangen door een spits. In 1940 is het kruis van de Sint-Stephanustoren er door een zware storm afgerukt, maar dit is later weer teruggeplaatst. (Bron:Wikipedia)

Bericht begin jaren 2010

De kerktoren van Lage Mierde, die eigendom is van de Gemeente Reusel-De Mierden, zal waarschijnlijk verkocht gaan worden voor het symbolische bedrag van 1 euro aan de parochie, die eigenaar is van de kerk. Nadat bekend is geworden dat de parochies van de vier kernen per 1/1/2014 zullen gaan fuseren, is de parochie van Lage Mierde voornemens om de kerk te gaan verkopen. Om de verkoop van de kerk voor een potentiële koper aantrekkelijker te maken, heeft de parochie aan de Gemeente verzocht om de kerktoren te kunnen kopen, zodat ze eigenaar wordt van de kerk en de kerktoren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

R.K. KERK van St. Stephanus. Gotische kerk met 15e eeuws basilicaal schip. Vlakke spaarvelden met gekoppelde rondbogen. Dwarspand en koor uit 1912. Overwelfd schip op zuilen en met twee vensters op travee-wand.

Toren

Toren van de R.K. Kerk met overhoekse steunberen aan de westzijde. Veelhoekige traptoren aan de noordoostzijde. Mechanisch torenuurwerk, firma Kerkhof en Zn., 1909, buiten gebruik gesteld.

MIP omschrijving (MIP nummer: KL056-000059)

  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Bouwperiode: 1400 tot: 1912
  • Gevels en materialen: Kruiskerk, vierkante toren met drie geledingen. Vijfkantige traptoren. Baksteen, uitstekende plint, natuursteen cordonlijsten. Vlakke spaarvelden met gekoppelde rondbogen.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen, natuursteen traceringen, glas-in-lood.
  • Dak en bedekking: Samengesteld zadeldak, leisteen. Toren met spits, traptoren met bakstenen spits. Dakruiter.
  • Bijgebouwen: Begraafplaats naast kerk. Ommuurd, baksteen, ezelsrug. Smeedijzeren hek. Hoofdas op calvarie groep, geen graven van betekenis.
  • Bijzonderheden: Driebeukige kruiskerk met basilicaal schip, transept en koor. Toren en voorste deel schip oudst (XV) Kempische toren, naar ontwerp van Van Gils, koor 1912 transept en spits toren gerestaureerd en vereenvoudigd door ir. J. van Bruijstenen, 1936-1937.

Externe links

Afbeelding