Handelingen

Lage Zwaluwe, Plantsoen 4 - Johannes de Doper (1951 - 2013)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Drimmelen
Plaats: Lage Zwaluwe
Adres: Plantsoen 4
Postcode: 4926RB
Sonneveld-index: 07838
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Valk, H.W.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Gebouwd ter vervanging van de verwoeste, gesloopte kerk. Belangrijke, mooi gelegen wederopbouwkerk met toren. Karakeristiek laat werk in het oeuvre van Hendrik W. Valk (1886-1973) in traditionalistische trant. De toren vertoont invloed van de Kempische gotiek. Zeer vele baksteendetails, bestaande uit handgevormde "kloostermoppen", kenmerkend in de kerken van Valk.

Aan de eredienst onttrokken zondag 16 juni 2013.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Gevels en Materialen: Driebeukige bakstenen kruiskerk met toepassingen van enig tufsteen.
  • Bijgebouwen: Laag bakstenen muurtje met ezelsrug en pilasters.

Opgetrokken in aan de Brabantse laatgotiek herinnerende schilderachtige vorm. Toren van vier geledingen, nissenversiering en achtzijdige spits met peer. Driebeukig pseudobasilicaal schip met iets hogere zijkapellen en topgevels. Eenbeukige transeptarmen. Hoger koor met klokkengeveltje en rechte sluiting. Metselwerk met speklagen. Tussen schip en dwarspand schilderachtige uitbouwen,waaronder ingangsportieken. Ronde traptoren. Kerkplein met enkele jonge linden en ceder. Tegen de kerk een kruis met corpus en tufstenen zerk met flamingo (1942).

In de media

Uit De Stem 27 maart 2013

LAGE ZWALUWE - De rooms-katholieke kerk aan het Plantsoen in Lage Zwaluwe sluit in juni 2013 de deuren. Vanaf juli 2013 kunnen de parochianen voor de erediensten terecht in Zevenbergschen Hoek.

Externe links

Afbeeldingen