Handelingen

Leiden, Aerent Bruunstraat 1 - Opstandingskerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 2 jun 2022 om 15:05 (aanv)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Opstandingskerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Leiden
Plaats: Leiden
Adres: Aerent Bruunstraat 1
Postcode: 2321ED
Sonneveld-index: 02491
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Nielsen, Spruit, Kuilen, vd
Huidige bestemming: Christelijke Gereformeerde Kerk (2007)
Monument status: gemeentelijk monumentGeschiedenis Gereformeerde Bevrijdingskerk

Aardige moderne kerk met beeldbepalende toren, en o.a. een mooi kleurrijk raam. Gebouwd als Gereformeerde kerk. Als Gereformeerde c.q. PKN kerk buiten gebruik 2006, verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk. Na een opknapbeurt in 2007 in gebruik genomen door de Christelijke Gereformeerde Kerk Leiden, die toen haar Opstandingskerk aan de Steenschuur in het centrum van Leiden verliet. Sindsdien heet de Bevrijdingskerk "Opstandingskerk".

Geschiedenis Christelijke Gereformeerde Opstandingskerk

Voormalige Gereformeerde Bevrijdingskerk, 2007 in gebruik als Christelijke Gereformeerde Opstandingskerk.

Orgel

Het Leeflang orgel in de Opstandingskerk is verkocht aan de gereformeerde kerk Kootwijkerbroek. Het Fleiter orgel is op 11 september 2010 in gebruik genomen met een bespeling door Mathias Havinga. De christelijk gereformeerde kerk Leiden is verhuisd naar de voormalige Gereformeerde Bevrijdingskerk. Het orgel is door Kaat & Tijhuis gerestaureerd waarbij de tractuur weer mechanisch is geworden en dat vraagt uiteraard om een andere speeltafel/claviatuur.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 11 september 2007.

De christelijke gereformeerde kerk van Leiden heeft een ander kerkgebouw. Zaterdag zal de Opstandingskerk aan de Aerent Bruunstraat officieel worden geopend. De christelijke gereformeerde kerk te Leiden houdt al vanaf 1 april diensten in de nieuwe kerk, die sinds april de naam Opstandingskerk draagt. Eerder kerkte de gemeente ruim honderd jaar in de Opstandingskerk aan de Steenschuur in Leiden. Vanwege hoge onderhoudskosten en toenemende parkeerproblemen heeft de gemeente besloten te verhuizen naar een ander kerkgebouw. De nieuwe Opstandingskerk is in 1961 gebouwd. Deze voormalige Bevrijdingskerk is afgestoten door de protestantse gemeente in Leiden. Voordat de christelijke gereformeerde kerk haar intrek nam, is het kerkgebouw van binnen en van buiten grondig gerenoveerd. De christelijke gereformeerde kerk in Leiden telt ruim 400 leden.

Afbeeldingen

Bevrijdingskerk

Opstandingskerk