Handelingen

Leiden, Lage Morsweg 26 - Maranathakerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 1 feb 2022 om 11:49 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maranathakerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Leiden
Plaats: Leiden
Adres: Lage Morsweg 26
Postcode: 2332XC
Inventarisatienummer: 02493
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Kuiper, M.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Bescheiden wederopbouwkerk met metalen klokkentorentje, aan de voorgevel. Klok afkomstig uit de Hooglandse Kerk te Leiden.

Vanaf 1975 in medegebruik door de Gereformeerde Kerk, die toen haar Beloftekerk (noodgebouw) verliet; aanvankelijk nog met gescheiden kerkdiensten, vanaf 1991 gezamenlijke (ochtend)vieringen.

In 2005 werd het vijftigjarig bestaan van deze kerk nog gevierd, o.a. met de uitgave van een gedenkboekje. Toen was echter al duidelijk dat deze kerk haar langste tijd had gehad.

Buiten gebruik 2006; gesloopt eind 2007.

De leden van de Maranathakerkgemeente zijn in 2006 ingedeeld bij de Vredeskerk in het zuiden van Leiden.

Orgel

De Hersteld Hervormde Gemeente van Goedereede heeft vrijdag 29 februari 2008 een eigen kerkgebouw De Levensbron in gebruik genomen. Al vanaf 16 december 2007 vinden er kerkdiensten plaats. Het gebouw staat op de hoek Varkensmarkt/Doelweg en is de voormalige schuur van Gemeentewerken. Het officiële adres is Achterstraat 1. Er is plaats voor 300 kerkgangers. Het orgel met twee klavieren en pedaal komt uit de Ned. Hervormde Maranathakerk van Leiden. Dit orgel is gebouwd in 1956 door Willem van Leeuwen te Leiderdorp en is onlangs gerestaureerd door de Fa. van den Heuvel te Dordrecht. De projectontwikkelaar, die de Maranathakerk kocht, heeft het Van Leeuwen-orgel aan de Hersteld Hervormde Gemeente in Goedereede geschonken.

Afbeeldingen