Handelingen

Leiden, Steenschuur 9 - Opstandingskerk (1926 - 2007)

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Christelijke Gereformeerde Kerk
Gemeente : Leiden
Plaats : Leiden
Adres : Steenschuur 9
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1926
Huidige bestemming: fitnesscentrum
Naam kerk : Opstandingskerk
Architect :
Monument-status: geen
Inventarisnummer : 02507

Geschiedenis

De CGK Opstandingskerk, Steenschuur 9, werd niet te klein. Het historische gebouw in het centrum van Leiden werd wel veel te duur in onderhoud. Daarom heeft men het gebouw, dat al bijna 100 jaar in gebruik is bij de christelijke gereformeerden, verkocht aan een projectontwikkelaar en het wordt nu een fitnesscentrum. Op 1 april 2008 heeft de sport- en fitnessclub SportCity hier haar nieuwe vestiging in gebruik genomen. De christelijke gereformeerden hebben de buiten gebruik zijnde GK Bevrijdingskerk (1961, archb. Nielsen en Spruit) aan de Aerent Bruunstraat 1 gekocht en aangepast. Zondag 18 maart 2007 is de laatste dienst gehouden in de Opstandingskerk. Zaterdag 15 september 2007 vond de officiële ingebruikname plaats en zondag 1 april 2007 is in de Bevrijdingskerk de eerste kerkdienst gehouden. Men heeft de naam van de kerk meegenomen van de oude kerk. De nieuwe kerk heet ook Opstandingskerk.


Binnen een blok gesitueerde kerk zonder toren. Buiten gebruik 2007, verkocht aan projectontwikkelaar. Hierna verbouwd tot fitnesscentrum. Daarbij heeft inbouw van een etage plaatsgevonden. In de bovenruimte, onder de bekapping, is de architectonische ruimtewerking gedeeltelijk intact gebleven; inclusief ook de sobere, van abstracte motieven voorziene, kleurrijke glas-in-loodramen. Ook twee ramen links en rechts van de ingang zijn intact gebleven.


In de media

Uit Het Vaderland, 29 April 1927.

Gisterenavond is de kerk der Chr. Gereformeerde Gemeente aan den Steenschuur te Leiden op plechtige wijze ingewijd. Deze kerk heeft door bijtrekking van een belendend pand een aanzienlijke vergrooting ondergaan, waardoor het aantal zitplaatsen van 400 tot 600 vermeerderd is.

Onder de talrijke aanwezigen waren o.m. de burgemeester van Leiden mr. A. van de Sande Bakhuyzen, de oud-burgemeester jhr. mr. dr. N.C. de Gijselaar, vertegenwoordigers van zustergemeenten uit den omtrek en van geestverwante kerkbesturen uit Leiden en omstreken.

Het woord ls o.a. gevoerd door ds. J. Jansen pred. der Chr. Geref. Gemeente en door ds. E.J. de Vries uit Rijnsburg. Het nieuwe orgel werd bespeeld door den heer Jan de Zwart (sic).

Uit Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2006.

De christelijke gereformeerde kerk in Leiden gaat een nieuw pand betrekken. Als alles volgens verwachting verloopt, is de verhuizing rond de jaarwisseling een feit. De christelijke gereformeerden hebben de Bevrijdingskerk van de Protestantse Kerk in Nederland gekocht. Momenteel houden ze de diensten in de Opstandingskerk aan de Steenschuur in de Leidse binnenstad. „Er zijn problemen met parkeren rond het gebouw”, zegt scriba Muurling. „Bovendien was het pand toe aan een grondige renovatie, wat veel zou kosten.” Toen duidelijk werd dat de PKN de Bevrijdingskerk wilde afstoten, kwam voor de christelijke gereformeerde kerk de mogelijkheid dit pand te kopen. „Daar hoefden we veel minder aan te verbouwen.” Het aantal zitplaatsen is ongeveer gelijk aan het huidige aantal. Zondagsmorgens komen er zo’n 300 mensen samen, ’s middags ligt het aantal lager. Over de naam van de kerk is nog geen definitief besluit genomen. Maar volgens Muurling leeft bij velen de wens om de huidige naam, Opstandingskerk, mee te nemen naar het nieuwe pand. Ds. J.G. Schenau zegt dat er behalve praktische overwegingen ook andere aspecten hebben meegespeeld bij de aankoop van het gebouw. „Het hart van de stad geeft eigen mogelijkheden voor ons missionair kerk zijn. Een locatie in de binnenstad is dan erg waardevol. Zo hebben we laatst in aansluiting op het Leidse Rembrandtfestival op zondagmorgen een Rembrandtkerkdienst gehouden. Daar kwamen ook heel wat mensen van buiten de gemeente op af.” Volgens hem is in de gemeente onderling gesproken over de mogelijkheid om ook op de nieuwe locatie evangeliserend bezig te zijn. „In de wijk waar de nieuwe kerk staat, wonen veel ouderen en allochtonen. De PKN heeft daar al veel werk gedaan en ook wij willen kijken hoe wij iets voor de bewoners van de wijk kunnen betekenen.”

Uit Reformatorisch Dagblad, 13 maart 2007.

De christelijke gereformeerde kerk te Leiden houdt zondag haar laatste dienst in de Opstandingskerk aan de Steenschuur in Leiden. In de middagdienst wordt een periode van ruim honderd jaar kerken aan de Steenschuur op passende wijze afgesloten, zo meldt de gemeente in een persbericht. Voorafgaand aan de dienst is er gelegenheid het kerkgebouw nog een keer te bekijken.

De redenen voor de verhuizing zijn de hoge onderhoudskosten van de kerk en toenemende parkeerproblemen. De gemeente hoopt op 1 april haar eerste dienst in het nieuwe kerkgebouw aan de Aerent Bruunstraat te houden. Deze voormalige Bevrijdingskerk is afgestoten door de Protestantse Kerk. Op zondag 25 maart wordt in het gebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Leiden een dienst belegd.

De officiële opening van het gebouw aan de Aerent Bruunstraat vindt plaats op zaterdag 15 september, na afronding van alle renovatiewerkzaamheden. De christelijke gereformeerde kerk in Leiden telt ruim 400 leden en wordt gediend door ds. J.G. Schenau.

Afbeeldingen