Handelingen

Leiderdorp, Heelblaadjespad 1 - De Menswording

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 24 nov 2021 om 15:24 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Menswording
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Leiderdorp
Plaats: Leiderdorp
Adres: Heelblaadjespad 1
Postcode: 2353PA
Inventarisatienummer: 02554
Jaar ingebruikname: 1975
Architect: Kirch - Van Eerden - Van der Laan
Huidige bestemming: buiten gebruik (2016)
Monument status: geen

Geschiedenis

Aardig, maar tamelijk onopvallend, modern complex in nieuwbouwwijk te Leiderdorp. De R.K. parochie van de Menswording te Leiderdorp is in 2011 samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Zoeterwoude-Rijndijk. In eerste instantie zou de Kerk van de Menswording als enige kerk worden gehandhaafd. Maar wegens terechte locale acties tegen de sluiting van de monumentale "Meerburgkerk" te Zoeterwoude, en de monumentale status van dit gebouw, werd dat alsnog de enige kerk die open bleef.

Het gebouw van de Menswordingkerk werd gesloten in 2016 en gaat in de verkoop. De eventuele nieuwe bestemming is niet bekend.

Na de renovatie van de Meerburgkerk gingen beide gemeenschappen verder in Zoeterwoude als parochie "'De Goede Herder". Een aanzienlijk deel van de inventaris van de Menswording kreeg hierbij een plaats in Zoeterwoude.

De Menswordingparochie gebruikte tussen 1966 en 1975 een noodgebouw aan de Gaarmeesterstraat.

Orgel

Het orgel, in 1978 gebouwd door Pels & Van Leeuwen, is verplaatst naar de O.L. Vrouwekerk in Zoeterwoude-Rijndijk.

In de media

  • Uit Leiderdorp Weekblad, d.d. 28 december 2016

De op handen zijnde sluiting van de rooms-katholieke kerk De Menswording aan het Heelblaadjespad in Leiderdorp houdt de gemoederen van de parochianen bezig. Tijdens de zondag 4 december gehouden misviering werd afscheid genomen van het aan de kerk verbonden Dameskoor. Dat na de verhuizing naar de Meerburgkerk in Zoeterwoude Rijndijk, over anderhalve week, ophoudt te bestaan. De koorleden hebben een leeftijd bereikt waardoor het niet meer mogelijk is wekelijks naar de Rijndijk te gaan.

"Het is een tijd van los laten", liep celebrant Pastoor Broeders zondag vooruit op het komende vertrek naar Zoeterwoude. Het Dameskoor stamt uit de tijd, dat in Leiderdorp de ene na de andere nieuwbouwwijk van de grond kwam. De Menswordingparochie gebruikte tussen 1966 en 1975 een noodgebouw aan de Gaarmeesterstraat. De voorzitter van het koor Thea Dingjan-Zonneveld haalde herinneringen op uit die tijd. "We zijn vooral heel veel dank verschuldigd aan de vele families en gezinnen voor wie we bij lief en of leed in de viering konden zingen. We zijn ervan overtuigd dat we met onze gezangen bij verdriet de bezinning mochten verdiepen en bij geluk de feestvreugde konden verhogen", sprak zij.

In 1975 werd het kerkgebouw aan de Heelblaadjespad in gebruik genomen. De Meerburgparochie werd in 2011 samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Meerburgkerk) te Zoeterwoude en kreeg daarbij de naam De Goede Herder. Aanvankelijk zou De Menswording als enige kerk worden gehandhaafd; beide kerken openhouden was financieel niet haalbaar en de Meerburgkerk kampte met een enorme achterstand aan groot onderhoud. Maar de Bisschop van Rotterdam kwam hier bij nader inzien op terug en besloot de monumentale Meerburgkerk te restaureren en De Menswording te sluiten. Wat veel weerstand opriep. Vooral omdat de opbrengst van de verkoop van het Leiderdorpse kerkgebouw zou worden gebruikt om bij te dragen aan de restauratiekosten. Een financieringsplaatje waarvan tot op heden nog niets van terecht is gekomen want er is nog geen koper voor het kerkgebouw gevonden.

Komende zondag, 11 december 2016, om 9.30 uur wordt de laatste misviering in De Menswording gehouden. Een dag van loslaten voor de kerkbezoekers. Wat volgens Thea Dingjan niet van harte zal gaan. "Het is triest en spijtig afscheid te moeten nemen van deze kerk en van de levende gemeenschap die hier rondom heeft bestaan. Dat betekende veel voor velen van ons"

Afbeeldingen