Handelingen

Lithoijen, Prelaat van den Bergplein 3 - Kloosterkapel

Uit Reliwiki

Versie door Sjoerd (Overleg | bijdragen) op 3 jun 2009 om 13:51


Algemene gegevens
Genootschap : RK kloosterkapel
Gemeente : Lith
Plaats : Lithoyen
Adres : Prelaat van den Bergplein 3
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1895
Huidige bestemming : woning
Naam kerk :
Architect :
Monument-status :

Geschiedenis

Buiten gebruik, nu woning, voormalige Fransiscanessenklooster.


Monumentomschrijving Rijksdienst

Inleiding

KLOOSTER, gebouwd in 1882 in Neogotische stijl voor de Zusters Franciscanessen. De zijvleugels werden rond 1910 toegevoegd. In 1946 werd de rechtervleugel met kapel vernieuwd. Deze valt buiten de rijksbescherming. Het gebouw was tot 1950 tevens in gebruik als school en meisjespensionaat. Het gebouw dient heden als woning met winkel. Het interieur is hierbij geheel gewijzigd.

Omschrijving

Het gebouw heeft een U-vormige plattegrond met de eenvoudige zijvleugels gericht naar het achterterrein. Afgeschermd door een ijzeren hek op bakstenen plint en een voortuin telt de tweelaagse symmetrische voorgevel met risalerende topgevel vijf traveeën. Het zadeldak bezit muldenpannen en een opengewerkte vierkante dakruiter met spits. Aan de voorzijde bevindt zich tevens het iets terugspringende begin van de linkerzijvleugel, met twee traveeën op de begane grond visueel een eenheid met het hoofdgebouw. De voorgevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met gele baksteen speklagen en decoraties. Beide delen hebben op de begane grond achtruits schuifvensters met hardsteen dorpels onder segmentboog met siermetselvulling. Het hoofdgedeelte is onderkelderd en van kelderramen voorzien. In een segmentboogportiek via twee treden een vleugeldeur. Deze deur is voorzien van vlechtmotieven en driepassen, in het bovenlicht is gotiserende decoratie aangebracht. Rechts van de deur een gevelsteen met de volgende tekst die de bouwdatum herbergt: fUnDat Me Wp Van Lent ConstrUIt paroChUs J.f.C. Op de etage vijf zesruits schuifvensters onder segmentboog. Het fries is gemetseld met een rondboogfries en sierlijst. In de topgevel onder zadeldak twee blinde keperboograampjes en in het midden in een spitsboog drie spitsboogramen, een cirkel en langs de rand een klimmend fries. In het dakvlak aan weerskanten twee vierruits dakkapellen onder zadeldak met driepasdecoratie en piron.

De dakruiter bezit eveneens een driepasmotief, op de spits een windvaan. Het linker gedeelte dient boven de begane grond als schermgevel voor de zijvleugel. Ter hoogte van het fries is er een vlak stuk met sierlijst tussen korte lisenen, daarnaast loopt de gevel met klimmend rondboogfries schuin af naar een liseen op de hoek. Op de verdieping bevindt zich een driedelig spitsboograam met glas-in-lood en sieromlijsting. De zijvleugels zijn van baksteen met een dubbele tandlijst onder de dakgoot. Het mansardedak met asbestleien heeft een afgewolfd einde. De indeling van de linkervleugel is als volgt. Van links naar rechts vier vierentwintigruits schuiframen, een deur met baksteen trapje en gedeeld bovenlicht, nog vier vierentwintigruits schuiframen, een vernieuwde deur zonder trapje en gedeeld bovenlicht en tenslotte twee achtruits schuifvensters. In het dak zijn vier dakkapellen onder lessenaardak geplaatst. In de achtergevel twee kleine zesruits ramen en op de verdieping een dubbele deur als luik. Vanaf de aanbouw uit 1946; de rechter zijvleugel heeft een zadeldak met muldenpannen en een dubbele tandlijst onder de dakgoot. Er zijn vijf T-vensters en een aantal uitgebroken vernieuwde ramen.


Waardering

Het voormalige klooster is van belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, vanwege de gaafheid van het exterieur en de locatie voor het aanzien van Lithoijen.


MIP omschrijving (MIP nummer: MK064-000109)

Bouwstijl

Neo-Gotiek

Bouwperiode

Van: 1890 tot: 1900

Gevels en materialen

Baksteen, machinale en gele strengperssteen. Strekken, hoofdgebouw, middenrisaliet met entreepartij en topgevel. Rondboogfries.

Vensters en deuren

Zes- en achtruitsschuifvensters. Originele voordeur met bovenlicht.

Dak en bedekking

Zadeldak met muldenpannen. Aanbouwen, iets later datum, met lessenaars en zadeldaken. Dakruiter met klok en dakkapellen.

Bijgebouwen

Origineel hekwerk in voortuin. Beeld in voortuin.

Bijzonderheden

Tot 1950 meisjespensionaat, geleid door Franciskanessen. Daarna fabriekje van Philips.