Handelingen

Luyksgestel, Kapellerweg 26 - Kruiskapel

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Luyksgestel, Kapellerweg 21 - Kruiskapel)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergeijk
Plaats: Luyksgestel
Adres: Kapellerweg 26
Postcode: 5575BG
Sonneveld-index: 07864
Jaar ingebruikname: 1727
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 26320

Geschiedenis

Relatief grote kapel met dakruiter. Verving een oudere kapel. Was van 1840 tot 1842 parochiekerk. Eind twintigste eeuw zijn de oorspronkelijke kruiswegstaties (Franse litho's) wegens vochtaantasting vervangen door fotokopieën, welke in het jaar 2000 weer vervangen zijn door bronzen kruiswegstaties, vervaardigd door Toon Slegers. De oorspronkelijke litho's zijn opgeslagen in de pastorie van de kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

H. Kruiskapel. XVIIe eeuwse eenbeukige KAPEL met driezijdige koorsluiting; torentje op de westgevel, waarvoor een portaal is aangebouwd. Klassicistische altaarretabel (XIXa), waarin schilderij met St. Sebastiaan en St. Nicolaas en waaraan twee witgeverfde heiligenbeelden. Als kruiwegstaties veertien litho's van Turgis naar O. Tassaert, Parijs-Toulouse, vroege XIXe eeuw, met Franse en Spaanse tekst. XVIIe eeuws kruisbeeld achter in de kapel. In het portaal witte beeldjes van Antonius Abt en Barbara. In de nieuwe KERK die zelf niet op de lijst wordt geplaatst, een houten kruisbeeld uit omstreeks 1500, met een Johannes en Maria uit de XVe eeuw; een XVIIe eeuwse Pieta; een grote XVIIIe eeuwse groep van St. Maarten te paard met bedelaar; een XVIIe eeuwse Madonna, XVIe eeuwse Johannes de Doper en voorts een beeld van St. Elisabeth (XVIe ?).

MIP omschrijving

  • Naam monument: Heilig Kruiskapel
  • Bouwperiode: 1700 tot 1800
  • Gevels en materialen: Baksteen.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen met glas-in-lood.
  • Dak en bedekking: Zadeldak, leien en dakruiter.
  • Bijgebouwen: Hierbij processiepark en modern kerkhof.
  • Interieur: 8e eeuws kruisbeeld achter in de kapel.
  • Omschrijving: Eenbeukige kapel met driezijdige koorsluiting; torentje op de westgevel, waarvoor een portaal is aangebouwd. Klassicistische altaarretabel (vroeg 19e eeuw) waarin schilderij met St. Sebastiaan en St. Nicolaas en waaraan twee witgeverfde heiligenbeelden. Als kruiswegstaties veertien litho's van Turgis naar O. Tassaert, Parijs-Toulouse, vroeg 19e eeuw, met Franse en Spaanse tekst. In het portaal witte beeldjes van Antonius Abt en Barbara.

Externe links

Afbeeldingen