Maarssen, Kerkweg 60 - Open Hof

Naam kerk: Open Hof
Postcode: 3603CM
ID nummer:
Architect: Plooij, B.W.
Monument status:

Geschiedenis

In de jaren dertig van de vorige eeuw telt de kerkelijke gemeente meer dan 300 leden en opnieuw is het kerkgebouw te klein. Ondanks de economische crisis besluit de kerkenraad tot nieuwbouw. De bekende architect Bastiaan Willem Plooij maakt het ontwerp en in oktober 1932 wordt de nieuwe kerk ingewijd. Nog eenmaal wordt er ingrijpend verbouwd: eind 1963 kan de gemeente de woning naast de kerk - eigendom van de gasfabriek - kopen. Niet lang daarna wordt het idee van de architect Egberts aanvaard om het kerkgebouw en de woning met elkaar te verbinden tot één geheel. Met veel acties wordt een groot deel van het benodigde geld bijeengebracht. Het geheel is in 1969 klaar en wordt naar een woord uit psalm 87 tot 'Open Hof' gedoopt.

• Bron:(Website PKN Maarssen)

Gebouwomschrijving SKKN

De Gereformeerde Kerk te Maarssen werd op 14 januari 1890 gesticht. Het eerste kerkgebouw (Kerkweg 14) werd in 1892 in gebruik genomen. In 1932 bouwde men de huidige kerk met kosterswoning op de hoek van de Gaslaan en de Kerkweg naar ontwerp van architect B.W. Plooij, een sobere zaalkerk in art-déco-stijl met zadeldak en dakruiter. Nadat men in 1963 de naast de kerk gelegen negentiende-eeuwse woning (een rijksmonument) had gekocht, werden in 1969 woning en kerk met elkaar verbonden, waardoor een multifunctioneel centrum ontstond met tussenliggende grote zaal en hal met keukentje. De gerenoveerde kerk kreeg toen de huidige naam "Open Hof". In 1985 is het noodzakelijk dat de bodem onder de kerkzaal gesaneerd wordt vanwege verontreiniging door de vroeger achter de kerk gelegen gasfabriek. Op 30 november 1986 wordt de kerk opnieuw in gebruik genomen. Het kerkgebouw uit 1892 is nu in gebruik als rouwkapel.

Het orgel is in 1988 gebouwd door de firma Gebr. Reil (Heerde).

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3 sterk - Trompet 8' bas/discant.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Nasard 3' - Gemshoorn 2' - Terts 1 3/5' (C-H = 4/5').
  • Pedaal: Subbas 16'.