Handelingen

Maassluis, Andreasplein 1 - Petrus en Paulus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Maassluis
Plaats: Maassluis
Adres: Andreasplein 1
Postcode: 3144PL
Sonneveld-index: 16639
Jaar ingebruikname: 2007
Architect: R. Olivier en M. Baauw
Huidige bestemming: Rooms-Katholieke kerk
Monument status: geen



Geschiedenis

Maassluis, Petrus & Pauluskerk; jk 16-09-2010

Uiterst interessant, merkwaardig futuristisch kerkgebouw. Bijnaam "Sydney aan de Maas".

Dit kerkgebouw verving de Andreaskerk en de Petrus & Pauluskerk. Al op 21 september 2004 is de eerste paal geslagen voor de nieuwe parochiekerk van de H.H. Andreas, Petrus en Paulus. De kerk verving twee andere R.K. kerkgebouwen in Maassluis.

Het is een heel futuristisch ontwerp van de architecten René Olivier en Mari Baauw van Haskoning Architecten. Het werd een stevig geraamte, overspannen door een PVDT-teflon materiaal. Het is een bijzonder gebouw geworden, dat op het eerste oog overeenkomsten vertoont met het operagebouw in het Australische Sydney. Maar het zat de parochie niet mee. Verschillende malen liep de bouw vertraging op. De kerk was in 2007 klaar. Zaterdag 28 april 2007 is de laatste dienst gehouden in de oude kerk. Zondag 29 april 2007 was er een bijzondere dienst op twee locaties. Eerst in de oude kerk, waarna men gezamenlijk naar de nieuwe kerk is gegaan om de dienst te vervolgen. En zondag 1 juli 2007 heeft bisschop Van Luyn de kerk ingewijd. Aansluitend was er op 7 en 8 juli 2007 open dag.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 9 augustus 2005.

In Maassluis wordt de bijzonderste kerk van Nederland gebouwd. Alhoewel: de inwoners zelf geloven er eigenlijk niet meer in, maar het kerkbestuur van de rooms-katholieke Andreas, Petrus en Paulusparochie -afgekort APPP- deelt die twijfel niet. „We hebben wat tegenslagen gehad, maar we gaan ervan uit dat we begin volgend jaar het nieuwe kerkgebouw kunnen openen”, aldus Herman Gaarman, voorzitter van de bouwcommissie.

Op de bouwlocatie aan de Westlandseweg in Maassluis wapperen al maandenlang veel vlaggen en is op de grond ook al iets van de fundering van het nieuwe kerkgebouw te zien. Maar verder is het vooral gras en onkruid dat het beeld bepaalt. Opvallend is wel dat iedereen die je in de buurt vraagt naar de nieuwe kerk de locatie weet te vinden. „Maar ze zijn al zo lang bezig, ik geloof niet dat het er ooit nog van komt”, sombert een bejaarde dame die een ommetje maakt.

De APPP is een fusie van twee parochies, de Andreasparochie en de Petrus en Paulusparochie. „En toen we fuseerden, hebben we besloten dat we allebei ons kerkgebouw zouden afstoten en een nieuwe, multifunctionele kerk zouden gaan bouwen”, vertelt Gaarman.

Toen eenmaal besloten was om met adviesbureau Royal Haskoning in zee te gaan, werd ook duidelijk dat het geen gewone kerk zou worden. „Deze kerk is uniek, daarvan heb je er geen tweede in Nederland”, aldus Gaarman.

Kort gezegd krijgt de kerk de vorm van het bekende operagebouw in Sydney. „Dat is dat gebouw dat je op alle foto’s ziet, opgebouwd uit van die schelpachtige vormen. Voor ons kerkgebouw noemen we de vorm ”gestapelde bladeren”. Dat is een vorm die geborgenheid uitstraalt als je in het gebouw zit, terwijl hij ook zeer expressief is als je naar het exterieur kijkt”, meent Gaarman.

Het kerkgebouw, dat in de volksmond al ”Sydney aan de Waterweg” heet, wordt niet opgetrokken uit beton, zoals het Australische operagebouw. „Dat is onbetaalbaar”, zegt Gaarman resoluut. „We moeten natuurlijk niet vergeten dat het geld wel door de parochianen bij elkaar moet worden geschraapt. In Rome staat ook een kerk met deze vorm en ook daar is de betonconstructie toegepast. Maar omdat dat voor ons niet haalbaar was, moesten we op zoek naar alternatieven. Die hebben we gevonden door het gebouw te bekleden met een soort tentdoek. We zijn wezen kijken bij de luchthaven Zaventem in Brussel, waar ze dit materiaal ook hebben toegepast. En het viel ons op hoe goed het zich daar, ook na jaren nog, gehouden heeft. De gebogen vormen van de staalconstructie worden overspannen met twee doeken, waartussen isolatie wordt aangebracht. Omdat dit bouwmateriaal nogal bijzonder is, hebben we de afgelopen tijd inderdaad wat vertraging opgelopen. Maar dat het op de bouwplaats zo rustig is, wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Na de zomervakantie is het met die rust echt afgelopen. Dan zal snel blijken hoeveel werk er in de werkplaats al is verzet.”

Animaties geven een beeld van een zeer bijzonder kerkgebouw. De kerktoren, met daarbovenop een groot kruis, maakt duidelijk dat het om een kerk gaat. Anders zou het ook een cultureel centrum kunnen zijn, of... een operagebouw. Toch zit het gebouw vol met symboliek. De architect noemt het gebouw op de website zelfs „één ademende ruimte.” „De verstilde sacrale ruimte staat in de traditie en de vrije vormen zijn van anno 2000. De ruimte wordt geleed door de bladvormige bouwdelen en gekleurd door het daartussen geplaatste licht. Een compact volume, waarbinnen de bolle vormen ruimte maken. De losse bladeren doen de ruimte ademen en maken plaats voor beelden en handelingen. De ruimte wordt gekleurd door het licht van de dag, de jaargetijden en de kleur van de vieringen.”

Maar in Maassluis zijn ze, ondanks al deze poëtische ontboezemingen, ook nuchter. „Een vraag voor ons was of je, als het bijvoorbeeld hard regent, in de kerk nog wel kerk kunt houden”, aldus Gaarman. „We waren bang dat het doek als een soort trommel zou gaan werken. Maar metingen hebben uitgewezen dat dat gelukkig reuze meevalt. Daarbij kan het dak ook uitstekend tegen allerlei weersomstandigheden. Dus we zijn hier echt heel blij mee. We hebben namelijk straks wel een kerk waarvan er in Nederland geen tweede te vinden is. Het ontwerp trekt nu al veel aandacht en dat zal straks, als alles klaar is, nog veel meer worden”, verwacht hij.

De totale investeringskosten van het gebouw bedragen ongeveer 1,5 miljoen euro. In de grote kerkzaal komen ruim 350 zitplaatsen. De kerk is getekend door Mari Baauw, architect bij Haskoning.

Externe links

Bronnen

Afbeeldingen

Bouwfase

Op het moment van de opnamen hieronder in 2006 lag de bouw van de kerk tijdelijk stil.

Exterieur

Interieur

Tekeningen