Handelingen

Maastricht, Dominicanerkerkstraat 1 - Dominicanenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dominicanenkerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Maastricht
Plaats: Maastricht
Adres: Dominicanerkerkstraat 1
Postcode: 6211CZ
Inventarisatienummer: 13161
Jaar ingebruikname: 13e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: boekwinkel
Monument status: Rijksmonument 26957

Geschiedenis

Historische gotische kloosterkerk zonder toren.

Voormalige Dominicanenkerk en klooster. Kerk met basilicaal schip en veelhoekig gesloten koor, gewijd in 1294; de westelijke traveeën van het schip wat later; de O.L. Vrouwekapel aan de zuidzijde 15e eeuws met 17e eeuwse sluiting. Noordvleugel van het klooster, XVI A, lange gevel met ankers 1663 en in- en uitgezwenkte voorgevel 1660. Op het achterterrein overblijfsels van de eerste ommuring van na 1229, bestaande uit kolenzandsteen.

De Dominicanenkerk, kerk van het voormalige Dominicanenklooster, heeft na de sluiting van het klooster al heel wat bestemmingen gehad. Ze is onder andere feesthal, markthal en fietsenstalling geweest. Er is midden jaren 2000 gerestaureerd, waarbij ook uitgebreid onderzoek is gedaan naar de fresco’s. Medio 2006 is dit afgerond. Sindsdien heeft de kerk een nieuwe bestemming. Het is de boekhandel van Hans Peters geworden. In het koor is een platform voor concerten en lezingen aangebracht.

Orgel

Vermeulen orgel

In de kerk stond een Vermeulen orgel, gebouwd in 1932. In 1962 is het orgel overgeplaatst naar de H. Antonius van Paduakerk in Maastricht-Scharn.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur