Handelingen

Macharen, Dorpstraat 1 - Petrus' Banden

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 30 dec 2013 om 21:40 (Afbeeldingen)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms-Katholieke Kerk
Gemeente : Oss
Plaats : Macharen
Adres : Dorpsstraat 1
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1862
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Petrus' Banden
Architect : Tulder, H.J. van
Monument-status: Rijksmonument 28516 (Kerk)
28546 (Toren)
Inventarisatienummer: 07871

Geschiedenis

Toren 15e eeuw, van oude kerk. De kerk is een eenvoudige baksteenbouw met aangebouwde sacristie met een houten neogotisch raam en een snijraam boven de ingang. In de kerk eenvoudige neogotische raamtraceringen. Op het kerkhof gietijzeren kruis J.Broers en graf Past. V.d. Heuvel (1878).

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

St Petrus' Banden, 1862-1867, H.J. van Tulder. Neogotische basiliek, met gestucadoorde houten gewelven, gebouwd bij de laatgotische toren der oude parochiekerk. Van Tulder verhoogde de toren met een klokkenverdieping. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1866 gemaakt door F.C. Smits. Voor het Onderpositief gebruikte Smits het oude orgel, dat in 1736 werd gebouwd door M. van Deventer. Het orgel is gerestaureerd door de Gebr. Vermeulen in 1970.

Toren

Toren van de r.-k. kerk van St Petrus' Banden. Vlakopgaande toren uit het begin van de 15de eeuw, in 1862 verhoogd, van de drie oude, door waterlijsten gescheiden, geledingen hebben de tweede en derde telkens twee, met drie spitsboogjes gesloten, spaarvelden, waarin bij de derde geleding galmgaten.


Externe links

Afbeeldingen