Handelingen

Macharen, Dorpstraat 1 - Petrus' Banden

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Oss
Plaats : Macharen
Adres : Dorpsstraat 1
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1862
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Petrus Banden
Architect : Tulder, H.J.van
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer: 07871
Geschiedenis

Toren 15e eeuw, van oude kerk.

St Petrus' Banden, 1862-1867, H.J. van Tulder. Neogotische basiliek, met gestucadoorde houten gewelven, gebouwd bij de laatgotische toren der oude parochiekerk. Van Tulder verhoogde de toren met een klokkenverdieping. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1866 gemaakt door F.C. Smits. Voor het Onderpositief gebruikte Smits het oude orgel, dat ca. 1750 werd gebouwd door vermoedelijk M. van Deventer. Het orgel is gerestaureerd in 1970.

Toren van de r.-k. kerk van St Petrus' Banden. Vlakopgaande toren uit het begin van de 15de eeuw, in 1862 verhoogd, van de drie oude, door waterlijsten gescheiden, geledingen hebben de tweede en derde telkens twee, met drie spitsboogjes gesloten, spaarvelden, waarin bij de derde geleding galmgaten.

MIP omschrijving (MIP nummer: MK069-000402)

Naam monument

Toren en kerk van St. Petrus Banden

Bouwperiode

Van: 1400 tot: 1867

Gevels en materialen

Baksteen.

Vensters en deuren

Ramen: spitsboogramen met glas-in-lood.

Dak en bedekking

Leien zadeldaken en achtzijdige naaldspits.

Groen

Linde 250-300 cm. omtrek.

Omschrijving

Vlakopgaande toren uit het begin van de 15e eeuw, in 1862 verhoogd. Van de drie oude, door waterlijsten gescheiden, geledingen hebben de tweede en derde telkens twee, met drie spitsbooghjes gesloten, spaarvelden, waarin bij de derde geleding galmgaten. Neogotische pseudo-basiliek, met gestucadoord houten gewelven, gebouwd bij de laat-gotische toren der oudere parochiekerk. Van Tulder verhoogde de toren met een klokkeverdieping. De kerk is een eenvoudige baksteenbouw met aangebouwde sacristie met een houten neogotisch raam en een snijraam boven de ingang. In de kerk eenvoudige neogotische raamtraceringen. Op het kerkhof gietijzeren kruis J.Broers en graf Past. V.d. Heuvel (1878).