Handelingen

Makkum, Kerkstraat 10 - Martinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Wunseradiel
Plaats: Makkum
Adres: Kerkstraat 10
Postcode: 8754CS
Sonneveld-index: 09309
Jaar ingebruikname: 1938
Architect: J. Starmans
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk met terzijde staande toren met zadeldak, gebouwd in sobere traditionalistische vormen. Enkele gebrandschilderde ramen komen uit de vorige kerk. Op 2 april 2017 heeft de rooms-katholieke geloofsgemeenschap de laatste viering gehouden.

Orgel

De Sint Martinuskerk in Makkum is zoals de meeste Rooms-Katholieke kerken in Friesland begonnen als schuilkerk. In deze kerk was een orgel aanwezig, dat duidelijk Vlaamse kenmerken had, en mogelijk gekocht is rond 1800 van een gesloten klooster in België. Van het orgel is verder niets bekend. In 1861 werd een nieuw kerkgebouw opgetrokken. De firma Adema plaatste het orgel over, waarbij het met twee stemmen is uitgebreid. In 1928 besloot men het orgel te vervangen door een geheel nieuw instrument. Onder advies van pater C. Huygens uit Utrecht werd dit geleverd door de firma Pels uit Alkmaar. Op 12 juni 1929 is dit orgel in gebruik genomen. Van het oude orgel werd de blaasbalg overgenomen. Het instrument is verder ingenomen door Pels en afgebroken. Het kerkgebouw is na een laatste viering op 2 april 2017 gesloten. De kerk is daarna verkocht aan de Algemene Kerk. Het Pels-orgel is door de firma Adema gedemonteerd en opgeslagen.

In de media

24 januari 2017 - Leeuwarder Courant: Kerk en pastorie zijn verkocht aan kerkgenootschap de Algemene Kerk, een klein en tamelijk onbekend kerkgenootschap.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur