Handelingen

Marsum, Marsumerweg 12 - Mauritiuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mauritiuskerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Marsum
Adres: Marsumerweg 12
Postcode:
Inventarisatienummer: 01007
Jaar ingebruikname: 14 e
Architect:
Huidige bestemming: Cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 8252

Geschiedenis

Kerk is sinds 1981 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Heden ten dage wordt de kerk o.a. gebruikt voor repetities van het ensemble Super Librum, bekend om hun historisch verantwoorde uitvoeringen van middeleeuwse muziek.

Noormannenpoortje

De kerk van Marsum is een van de best bewaarde voorbeelden van romaanse bouwkunst in Groningen. Aan de noordzijde bevindt zich een opvallend element: een laag, dichtgemetseld poortje van zo’n anderhalve meter hoog. Er is al veel gespeculeerd over de herkomst en betekenis van deze poortjes, ook wel noormannenpoortjes genoemd. In volksverhalen wordt verteld dat ze zijn aangebracht door Vikingen die deze streek bezetten. De kerkgangers zouden bij het uitgaan van de mis zo worden gedwongen te buigen naar het noorden. Opstandige kerkgangers zouden de kerk achterstevoren hebben verlaten, zodat ze met hun achterwerk naar het noorden wezen als belediging. Toen de overheersers zagen dat er misbruik van werd gemaakt, metselden ze het poortje weer dicht.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv.Kerk en toren. Vermoedelijk nog uit de 12e eeuw daterend eenbeukig kerkje met even inspringend halfrond gesloten koor; het muurwerk versierd door spaarveld, bekroond door tandlijsten, het dak aan de noord- en oostzijde belegd met holle-bolle pannen. Kerk hersteld van oorlogsschade. Gelijktijdig met de kerk ontstane ongelede toren door zadeldak gedekt. De kerk bevat een eenvoudige preekstoel met klankbord, 1792. Eenvoudige koorafsluiting. Banken met bollen op de eindschotten, waarschijnlijk uit 1788. Zerk 1653. Klokkenstoel met klok van J. en A. Simon en P. Joly, 1620, diam. 92,1 cm.

Orgel

Het "Rutland"-orgel is gebouwd door firma Van der Putten in 1999 voor het Provinciaal Museum Drenthe in Assen. Vervolgens heeft het orgel op diverse tentoonstellingen gestaan in oa. Duitsland, Polen, België en Nederland. Sinds 2001 staat het orgel in Marsum. Het "Rutland"-orgel is een reconstructie van een middeleeuws orgel, welke staat afgebeeld in het boek : Rutland Psalter of Belvior Castle Psalter, een boek uit ca. 1260.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur