Meppel, Groenmarkt 4 - Samenstroom

(Doorverwezen vanaf Meppel, Groenmarkt 4 - Oude Kerk)

Postcode: 7941KS
Sonneveld-index: 14068
Architect: Kuipers, R. (Roelof)
Monument status: Provinciaal Monument

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk, ter vervanging van een eerder kerkgebouw elders in Meppel. Kerkgebouw, met rijk gedetailleerde voorgevel en twee (ongelijke) torens, naar ontwerp van Roelof Kuipers (broer van de welbekende architect Tjeerd Kuipers). In 1921 of 1924 (inbouw galerijen in beide transepten) en 1972 (forse modernisering) ingrijpend verbouwd. Desondanks zijn het exterieur en (de ruimtewerking van) het interieur grotendeels intact gebleven. De Oude Kerk is gevestigd aan de Groenmarkt te Meppel. De naam Oude Kerk heeft weinig te maken met de leeftijd van het gebouw. De Oude Kerk was van origine het enige kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk in Meppel. Deze gemeente had later, naast deze kerk, vanaf 1958 ook een Nieuwe Kerk. Dat kerkgebouw is in 1994 door de Gereformeerde Kerk afgestoten, maar de naam Oude Kerk is gebleven.

Het kerkgebouw is uitgebreid met het multifunctionele gemeenschapsgebouw Trias, dat verschillende ruimtes en een fraaie kelder bezit. Ook het Kerkelijk Bureau is naast de Oude Kerk gevestigd.

• 2019 - De kerkenraad van Meppel besloot de protestantse (voormalig gereformeerde) Oude Kerk in de toekomst als kerkelijk centrum aan te houden.
  • 2022 Naam van de kerk gewijzigd in Samenstroom.
  • 2022 - In ‘een dienst van afscheid en nieuw begin’ werd op zondag 20 maart 2022 te Meppel afscheid genomen van de protestantse (voormalig hervormde) Oude- of Mariakerk en werd de ingrijpend verbouwde protestantse (voormalig gereformeerde) kerk De Samenstroom (voorheen de Oude Kerk) opnieuw in gebruik genomen.

Orgel

In 1937 plaatste de firma Walcker een nieuw orgel in de Gereformeerde Kerk te Meppel. Het werd gebouwd onder advies van de heer Besselaar uit Rotterdam en de heren Bos en Henk Pijlman. Het oude orgel van de kerk werd door de firma Reil overgeplaatst naar de Gereformeerde Kerk in Daarlerveen. Op 16 december 1937 werd het orgel in gebruik genomen. Henk Pijlman bespeelde het orgel bij deze gelegenheid, en er werden ook enkele werken uitgevoerd door J.H. Besselaar jr. De speeltafel is in later jaren verplaatst, maar bij een restauratie in 1981 door Walcker weer teruggezet. Ook is toen de Posaune gecompleteerd.