Handelingen

Moerdijk, Wilhelminaplein 1 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Moerdijk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Moerdijk
Plaats: Moerdijk
Adres: Wilhelminaplein 1
Postcode: 4782AB
Inventarisatienummer: 07915
Jaar ingebruikname: 1815
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 23678

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk.

Interessant complex van kerkzaal en pastorie, onder één dak. Eenvoudig zaalgebouwtje uit 1815.

Klokkentorentje op dak met klok van Bakker en Pootman, diam. 45 cm.

Per 1 september 2005 is in Moerdijk een Protestantse gemeente gevormd. Besloten is de Hervormde Kerk (1815) als Protestantse Kerk te gaan gebruiken, en de later gebouwde Gereformeerde Kerk buiten gebruik te stellen. Zondag 21 augustus 2005 is in beide kerken de laatste (aparte) kerkdienst gehouden. Zondag 28 augustus is de startdienst gehouden in de Protestantse Kerk aan het Wilhelminaplein.

De eerste Gereformeerde Kerk, aan de Zwaluwsedijk, is in 1944 tijdens de oorlog verwoest. Naar een ontwerp van C. van der Bom is in 1953 aan de Grintweg een nieuwe Gereformeerde Kerk gebouwd. Na de vorming van de PKN-gemeente is in die kerk op 21 augustus 2005 de laatste dienst gehouden.

(Deze Gereformeerde kerk is tijdelijk gehuurd door de uit Hoeven en Etten-Leur afkomstige geloofsgroep Transformanten. Dat was echter van korte duur. De Moerdijkers klaagden over de “herrie” die deze groep maakte. Dat zou te maken hebben met het enthousiaste zingen van de groep en de begeleiding door een forse geluidsinstallatie. Deze kerk is in 2007 verkocht aan een gezin uit Etten-Leur, dat er is gaan wonen. Daarbij is het exterieur ongewijzigd gebleven, maar het interieur is stevig verbouwd).

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Eenvoudig zaalgebouwtje uit 1815. Klokkenstoel met klok van Bakker en Pootman, diam. 45 cm.

CultuurHistorische Waardekaart

Eenvoudig zaalgebouwtje uit 1814. Rijksmonument. Zadeldak met schildeinde. Met de pastorie onder één dak. Voorgevel sterk gerestaureerd. Gevel pastorie na 1953 nieuw beklampt. IJzeren boogramen goot op klossen. Vierkante dakruiter. Gedenksteen met jaarvers op Willem I en de eerste steenlegging door Ising in 1814. Smeedijzeren hek.

Orgel

Het orgel is in 1972 gebouwd door A.H. de Graaf (Leusden). Adviseur is Willem Hülsmann (Amersfoort), namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk.
  • Pedaal (aangehangen): Subbas 16'.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

Afbeeldingen