Handelingen

Moerkapelle, Dorpsstraat 15 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 27 jan 2021 om 09:35 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Moerkapelle
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zuidplas
Plaats: Moerkapelle
Adres: Dorpsstraat 15
Postcode: 2751BB
Inventarisatienummer: 02664
Jaar ingebruikname: 1668
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 29950

Geschiedenis

Verving een 15e eeuwse kapel. Historische kerk met toren, beide uit de 17e eeuw.
De kerk heeft geen benaming, maar wordt aangeduid als Hervormde kerk of Dorpskerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Bakstenen zaalkerk uit 1662 - 1668 met rondboogvensters, gevat in spaarvelden en gescheiden door ingezwenkte steunberen. Houten overwelving met steekkappen. Voorgevel met risaliet, bekroond door een gebeeldhouwde wapensteen, waarboven fronton, waarin het bouwjaar. Eenvoudige toren met vierkante bakstenen klokkengeleding en kleine naaldspits. Gerestaureerd 1951-1956 en 1994 - 1995. Tot de inventaris behoren: een preekstoel met tongpanelen op de kuip, eind 17e eeuw; een eikenhouten koorhek met gecanneleerde pilasters en houten balusters, oorspronkelijk uit de Laurenskerk te Rotterdam, 17e eeuw; koperen lezenaar en doopbekkenhouder aan de preekstoel, 18de eeuw. Klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, 19de eeuw, diam. 45,2 cm.

Orgel

Het orgel is in 1994 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Sesquialter 2 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant - Mixtuur 1⅓' 4-5 sterk - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' (C-H in Holpijp) - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Temperatuur: Schlick. Winddruk: 62 mm. WK.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 juni 1995. (Gewijzigd)

Het geheel gerestaureerde kerkgebouw van de hervormde gemeente in Moerkapelle, dat stamt uit 1662, is gisteravond officieel in gebruik genomen.

De restauratie, die is uitgevoerd onder de bekende restauratie-architect Bob van Beek uit Oegstgeest, heeft ruim een jaar geduurd. Vanaf maart 1994 maakte de hervormde gemeente gebruik van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente.

Hoewel de restauratie van het gebouw is afgerond, moeten de kerkgangers het voorlopig even zonder nieuw orgel stellen. Een restauratie van het huidige kost te veel. De bekende orgelbouwer Van Vulpen gaat voor een nieuw orgel zorgen.

Het kerkgebouw heeft er dankzij een nieuwe draagconstructie voor het orgel vijftig zitplaatsen bij gekregen en telt er nu ongeveer 470. De oude kapconstructie was ernstig door de bonte knaagkever aangetast. Grotendeels is ook een nieuwe leidekking aangebracht. „Het plafond was vroeger van eikenhout en had nauwelijks kleur. Het nieuwe is fris-blauw, waardoor mensen die nu binnenkomen, zich in een heel andere sfeer wanen. Maar ’t is echt weer een plaatje”, vindt P. de Graaf, secretaris van de kerkvoogdij.

De restauratie heeft bij elkaar zo’n 2,4 miljoen gulden gekost. Zo’n 1,1 miljoen kwam binnen via subsidie, de leden brachten ruim 900.000 gulden bijeen, de rest moest worden gefinancierd. Aanstaande zondag wordt het kerkgebouw voor het eerst weer in de zondagse eredienst gebruikt.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur