Monster, Choorstraat 103 - Machutus

Naam kerk: Machutus
Plaats: Monster
Adres: Choorstraat 103
Postcode: 2681AP
Architect: Rijswijk, S. van

Geschiedenis

De oude Hervormde kerk van Monster was oorspronkelijk ook gewijd aan Machutus en er werden enkele relieken van hem bewaard. Tijdens de reformatie ging deze kerk over naar de protestanten. De laatste pastoor en de kapelaan van de oude Machutuskerk werden in 1572 in Den Briel vermoord en horen bij de Martelaren van Gorcum. Pas rond 1775 werd een schuilkerk gebouwd. In 1790 werd een bijkerk gebouwd en in 1803 werd de statie Monster opgericht. De huidige kerk werd in 1828-1831 gebouwd. Dit is de enige kerk in Nederland die aan Machutus is gewijd. (Bron:Wikipedia)

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Machutus. 1828-1831 door Samuel van Rijswijk; vergroot 1859 door Jacobus van Rees. Eenbeukige neoclassicistische kruiskerk met toren. In de recente tijd vergroot met lage zijbeuken. Rondbogige vensters, gestucadoord tongewelf. Drie altaren, orgelbalustrade in neobarokke vormen uit de bouwtijd. Orgel met Hoofdwerk en Positief, ca 1845 gemaakt door F.B.Loret. Klokkenstoel met klok van C. Gronvall, 1813, diam. 49,3 cm.

Uit Reformatorisch Dagblad, 8 januari 2008.

De rooms-katholieke Machutuskerk in Monster moet snel worden gerestaureerd. Omdat de kosten voor de opknapbeurt 225.000 euro bedragen, is het echter de vraag of er snel actie kan worden ondernomen. Een eerdere subsidieaanvraag werd namelijk afgewezen.

De toren, de voorgevel en het lood- en zinkwerk zijn aan een onderhoudsbeurt toe. „De boel staat nog niet op instorten, maar door alle verrotting kan het wel gevaarlijk worden als we niet snel wat ondernemen”, aldus Harry van der Arend, voorzitter van de werkgroep onderhoud en beheer van de rooms-katholieke kerk in Monster. Hij blijft optimistisch over het binnenkrijgen van het benodigde geld omdat de dorpsgemeenschap in het Westland volgens hem sterk met het kerkgebouw verbonden is.