Handelingen

Neerloon, Maasdijk 19 - Victor: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Geschiedenis)
(Kaart hersteld)
Regel 9: Regel 9:
  
  
{{#display_map:5371PD Maasdijk 19 Neerloon, Nederland|type=hybrid}}
+
{{#display_map:51.78966,5.67714}}
  
 
{|  
 
{|  

Versie van 2 mrt 2021 om 09:24


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Victor
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oss
Plaats: Neerloon
Adres: Maasdijk 19
Postcode: 5371PD
Inventarisatienummer: 07944
Jaar ingebruikname: 1821
Architect:
Huidige bestemming: kerk met Kerkhof H. Victor
Monument status: Rijksmonument 32400 (Kerk)
518214 (Heilig Hartbeeld)

Geschiedenis

Het schip van de voorgaande kerk is afgebroken en de toren uit de 14e eeuw is daarbij blijven staan. De kerk is daar in 1821 tegen aangebouwd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

ROOMS KATHOLIEKE KERK van St. Victor, eenbeukig kerkje in Waterstaatsstijl, uit 1821 (na afbraak van de vorige), tegen eenvoudige 14de eeuwse toren van baksteen, onderaan tot 2 meter hoogte nieuw ommetseld. De toren is geheel vlak, de galmgaten hebben de vorm van gekoppelde rondbogen. Het kerkinterieur toont pilasters en tongewelf van stuc; in stijl en tijd bijbehorende sacristie. Gerestaureerd in 1960-61. Verlaagd altaar uit plm 1700, Lodewijk XVI communiebank. Orgel met twee manualen orgel, in 1845 gemaakt door F.C. Smits. Klokkenstoel met klok van H. Petit, 1797 diam. 53,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, Asten, 1929.

Heilig Hartbeeld

Te Neerloon staat op de Maasdijk, op de kruising met de Loonsestraat, een HEILIG-HARTBEELD, vervaardigd omstreeks 1930 door Albert Meertens. Het object is markant gesitueerd naast de negentiende-eeuwse R.K. kerk (rijksmonument).

Omschrijving

Op een handvorm bakstenen sokkel, waarop aan de voorzijde een kunststenen plaat met de inscriptie: "Heer / blijf / bij ons!", staat op een kunststenen dekplaat een kalkstenen Heilig Hartbeeld, dat gericht is naar de kerk. Op de zijkant de inscriptie: "Meertens". Het beeld is markant op de dijk geplaatst in een half-cirkelvormig plantsoen, omgeven door een hekwerk met poortje, bestaande uit bakstenen pijlers en ijzeren buizen. Om het plantsoen zijn linden geplant.

Waardering

Het H.-Hartbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotiecultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H.-Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Meertens. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp en heeft als zodanig een bindende functie voor het gehele complex.

MIP omschrijving (MIP nummer

  • Naam monument: Kerk van St. Victor
  • Bouwstijl: Waterstaatsstijl
  • Bouwperiode: 1821
  • Gevels en materialen: Baksteen, tufsteen, natuursteen.
  • Vensters en deuren: Rondboogramen met traceringen.
  • Dak en bedekking: Zadel- en tentdaken met leien.
  • Bijgebouwen: Lijkenhuisje (circa 1910) met mansardedak. Op het kerkhof aan de oostzijde enkele oude priestergraven.
  • Interieur: Verlaagd altaar uit circa 1700, Lodewijk XVI communiebank. Twee klokken waarvan een in 1797 hergoten en een kleinere oudere klok.
  • Omschrijving: Na afbraak van de vorige tegen eenvoudige 14de eeuwse toren van baksteen gebouwd. Deze toren onderaan tot twee meter hoogte nieuw ommetseld. De toren is geheel vlak, de galmgaten hebben de vorm van gekoppelde rondbogen. Het kerkinterieur toont pilasters en een tongewelf van stuc; in stijl en tijd bijbehorende sacristie. Gerestaureerd in 1960-1961.

Externe links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur