Handelingen

Nieuw-Beijerland, Dorpsgaard 1 - De Kandelaar: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(aanvulling)
k
Regel 15: Regel 15:
 
  | oorspronkelijke_bestemming = Nieuwbouw
 
  | oorspronkelijke_bestemming = Nieuwbouw
 
  | huidige_bestemming =
 
  | huidige_bestemming =
  | architect          = RoosRos Architecten
+
  | architect          = RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
 
  | monumentstatus    =
 
  | monumentstatus    =
 
  | idnr              =
 
  | idnr              =
Regel 23: Regel 23:
  
 
==Bouwvergunning==
 
==Bouwvergunning==
Voor : het bouwen van een kerk en een pastorie
+
Voor : het bouwen van een kerk en een pastorie.
Locatie  : perceel tussen de Dorpsweg en het Buitenom, sectie C 1445, in Nieuw-Beijerland
+
Locatie  : perceel tussen de Dorpsweg en het Buitenom, sectie C 1445, in Nieuw-Beijerland. Datum besluit : 31-12-2014. Datum verzonden : 31-12-2014.
Datum besluit : 31-12-2014
 
Datum verzonden : 31-12-2014
 
  
 
==In de media==
 
==In de media==

Versie van 8 sep 2016 om 21:41


Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Korendijk
Plaats: Nieuw-Beijerland
Adres:
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect: RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
Huidige bestemming:
Monument status:Geschiedenis

Bouwvergunning

Voor : het bouwen van een kerk en een pastorie. Locatie  : perceel tussen de Dorpsweg en het Buitenom, sectie C 1445, in Nieuw-Beijerland. Datum besluit : 31-12-2014. Datum verzonden : 31-12-2014.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 25 juli 2014

Nieuwe kerk gg Nieuw-Beijerland

De gereformeerde gemeente te Nieuw-Beijerland krijgt een nieuwe kerk. Het ontwerp van het gebouw en de pastorie ernaast is gemaakt door RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland.

Het huidige bedehuis van de gemeente (uit 1958) staat aan de Middelstraat en was aan vervanging toe. Op die plek was er geen mogelijkheid meer om een nieuwe kerk te bouwen, laat A. J. van Rijs, tweede voorzitter van de kerkenraad, weten. Vandaar dat de gemeente zo’n 11.000 vierkante meter bouwgrond aankocht op een uitbreidingsplan aan de Dorpsweg, ten zuiden van de Kreek nabij de nieuwe begraafplaats. De nieuwe kerk is van een zogenaamd radiaal enkelvoudig type –geschaard rondom het Woord en met alle ruimten onder één dak– en zal zo’n 900 zitplaatsen tellen.

De gemeente verwacht dat de bouw begin volgend jaar van start gaat en een jaar in beslag neemt. De bestaande gebouwen (kerk en pastorie) worden verkocht.

De gereformeerde gemeente van Nieuw-Beijerland telt 394 belijdende en 395 doopleden. Predikant van de gemeente is ds. A. Vermeij.

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 januari 2016

Gereformeerde gemeente Nieuw-Beijerland krijgt Gradussenorgel uit Groenlo

De gereformeerde gemeente van Nieuw-Beijerland heeft voor haar nieuwe kerkgebouw het Gradussenorgel uit de rooms-katholieke Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo aangekocht.

Momenteel bouwt de gemeente een nieuwe kerk aan de zuidrand van Nieuw-Beijerland, die plaats moet bieden aan circa 900 mensen. In het oude kerkgebouw staat een tweeklaviers orgel van W. N. de Jongh uit 1977.

Voor het nieuwe godshuis heeft de gemeente haar oog laten vallen op het tweeklaviers orgel (25 stemmen) van de gebroeders Gradus en Henricus Gradussen dat tot 1993 dienstdeed in de Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo (Achterhoek). De kerk van Groenlo kreeg in dat jaar de beschikking over een tweeklaviers Ademaorgel, dat aanvankelijk in het transept werd geplaatst. In 2011 werd het Gradussenorgel gedemonteerd, waarna het Ademaorgel op de plaats van het oude orgel werd gezet.

Het orgel van Gradussen werd gebouwd in 1877. In 1942 werd het door Verschueren omgebouwd en elektro-pneumatisch gemaakt. Verschueren werkte ook in 1968 aan het instrument. Bij die gelegenheid werd het orgel uitgebreid met drie tongwerken.

Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom zal het orgel in Nieuw-Beijerland opbouwen. Daar wordt het geplaatst achter een front dat afkomstig is uit de voormalige gereformeerde kerk van Halfweg. Volgens Adema blijft de dispositie niet hetzelfde. Ook wordt een geheel nieuwe mechaniek aangelegd. De dispositie wordt zoveel mogelijk teruggerestaureerd naar de oorspronkelijke situatie.

De oplevering staat gepland voor het tweede kwartaal van 2017.

Afbeeldingen