Handelingen

Nieuwdorp, Havenweg 26 - Gereformeerde Gemeente (1921 - 2023)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Zeeland
Gemeente: Borsele
Plaats: Nieuwdorp
Adres: Havenweg 26
Postcode: 4455AN
Sonneveld-index: 00531 00532
Jaar ingebruikname: 1921
Architect: Fierloos, J. (uitbreiding 1991)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gemeente gesticht in 1920. Kerkgebouw uit 1921 met voorgevel uit 1960. In 1991 geheel vernieuwd en uitgebreid, o.a. nieuwe voorgevel met dakruiter.

  • 2021 - De gereformeerde gemeente in Nieuwdorp gaat een nieuwe kerk bouwen. De huidige is te klein. Het nieuwe gebouw komt op de plek van de bestaande kerk, aan de Havenweg.
  • 2023 - In Nieuwdorp klinkt vandaag het officiële startschot voor de bouw van de nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente. Opvallend: een kwart van de bouwkosten betalen de kerkgangers zelf. ,,Gewoon normaal doen, dat vinden we belangrijk".

Orgel

Het orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Nieuwdorp is oorspronkelijk een huisorgel uit 1744. In 1844 werd het geplaatst in de Hervormde Kerk van Aagtekerke. Hier stond het ruim tachtig jaar, tot het in 1929 in de Rooms-Katholieke Kerk van Lewedorp terecht kwam. In 1950 plaatste Koppejan het in Nieuwdorp. Koppejan maakte een pneumatische Subbas 16' voor het pedaal, en voegde ook een pneumatische bas toe aan de Prestant 8'. In 1979 restaureerde Nijsse het werk, waarbij de toevoegingen uit 1950 werden verwijderd. Wel werd er weer een vrij pedaal gemaakt, maar nu met een mechanische lade. Ook plaatste Nijsse een nieuwe Mixtuur. In 2018-2019 is het orgel door de firma Nijsse in samenwerking met de firma Custom Made Organs uitgebreid met digitale stemmen volgens de techniek van Hauptwerk. Het orgel kreeg hiermee twee klavieren en pedaal met 22 stemmen. Op 12 april 2019 is het orgel weer in gebruik genomen. De originele Sesquialter is niet meer geplaatst. Deze is wel bewaard in de orgelkas.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 30 maart 2023

Kerk & religie | plaatselijk kerknieuws

De gereformeerde gemeente (gg) in Nieuwdorp (Zeeland) gaat een nieuwe kerk bouwen. De bouw start na de zomervakantie. Dat heeft Jos van Gurp, scriba van de gemeente en voorzitter van de bouwcommissie, meegedeeld.

Het huidige kerkgebouw dateert van 1920 en is in 1988 vergroot. Door een geleidelijke stijging van het aantal kerkgangers werd het aantal van 220 zitplaatsen te klein. In 2015 besloten de leden tot een verbouwing. Na de komst van ds. A.J. de Waard naar de gemeente werd er eerst een pastorie gebouwd en werd de verbouwing uitgesteld. In 2020 besloot de ledenvergadering tot nieuwbouw op dezelfde plek.

De nieuwe kerk telt 350 zitplaatsen, met de mogelijkheid om er twee zalen met in totaal 100 zitplaatsen en een galerij met nog eens 70 stoelen bij te trekken. De kerk krijgt in totaal vier zalen. Het gebouw wordt bekroond met een 20 meter hoge toren. De totale kosten van de kerkbouw bedragen ruim 2 miljoen euro.

Het is de bedoeling om na de bouwvakvakantie met de sloop van de huidige kerk te beginnen, waarna begin september de bouw van de nieuwe kerk kan starten. De bouwtijd wordt geschat op veertig weken. Hopelijk kan de gemeente in de zomer van 2024 samenkomen in de nieuwe kerk, zegt Van Gurp. Tot zolang kerkt men in het plaatselijke Bevrijdingsmuseum, waarvan de gemeente gratis gebruik kan maken. Ook zijn plaatselijke bedrijven betrokken bij de nieuwbouw, aldus Van Gurp.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur