Handelingen

Nieuwehorne, Schoterlandseweg 38 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 2 okt 2019 om 17:34 (gebr+cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Protestantse gemeente

"De Regenboog"

Provincie: Friesland
Gemeente: Heerenveen
Plaats: Nieuwehorne
Adres: Schoterlandseweg 38
Postcode: 8414LV
Inventarisatienummer: 09364
Jaar ingebruikname: 1778
Architect:
Huidige bestemming: Kerk
Monument status: Rijksmonument 21187

Geschiedenis

Tot in 1775 bezaten de dorpen Oude- en Nieuwehorne ieder een kerk met een eigen predikant. Oude- en Nieuwehorne waren voor de Reformatie ieder een zelfstandige parochie met één gezamelijke pastoor. De beide kerken waren omstreeks 1775 in zeer slechte staat door gebrekkig onderhoud. De toenmalige kerkvoogden besloten de beide kerken af te breken, de klokkenstoel in Oudehorne te laten staan en die in Nieuwehorne te verwijderen. In Nieuwehorne werd toen een nieuwe kerk gebouwd, voorzien van een toren. De kerk kwam in 1779 gereed met steun van Grietman Martinus van Scheltinga, zoals de steen boven de ingang vermeldt. De kerk is in het midden van de 19e eeuw hersteld en opnieuw in 2001 grondig gerestaureerd. Het dak werd daarbij hersteld. Bij het binnentreden van de kerk loopt u over enkele stukken van het voormalige altaar dat met de beeldenstorm werd vernield. (Bron: Herv.kerk te Nieuwehorne)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. In 1778 wordt de oude kerk afgebroken en nieuwe opgebouwd. In 1778 gebouwd landelijk kerkje met driezijdige sluiting en dakruiter boven de westgevel. In dakruiter klok van J. de Bomen, 15e eeuw?, diam. 86,5 cm.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 december 2009.

De gereformeerde kerk Oudehorne en de hervormde gemeente Oude- en Nieuwehorne, bij het Friese Heerenveen, zijn per 1 januari een gefedereerde gemeente.

Orgel

Eenklaviers mechanisch orgel met aangehangen pedaal, gemaakt in 1915 door de firma Bakker & Timmenga te Leeuwarden. Afkomstig uit de Gereformeerde kerk te Hindeloopen en in 2001, na restauratie en uitbreiding door Bakker & Timmenga, geplaatst in Nieuwehorne.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Viola 8' - Vox céleste 8', vanaf c - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Cornet 2⅔' 3 sterk discant (2001).
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-g.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur