Handelingen

Nieuwerkerk aan den IJssel, Kerkgang 3 - Oude Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 19 dec 2023 om 09:28 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oude Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Nieuwerkerk Aan Den Ijssel
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zuidplas
Plaats: Nieuwerkerk aan den IJssel
Adres: Kerkgang 3
Postcode: 2912CL
Inventarisatienummer: 02710
Jaar ingebruikname: 16e
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 30450

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

De kerkelijke gemeente is Hervormd, met Gereformeerde Bond signatuur.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige laat-gotische dorpskerk uit de eerste helft van de 16e eeuw met driezijdige koorsluiting en houten tongewelf met trekbalken. Slanke toren, eerste helft 11e eeuw, met een versiering van spitsboognissen, waarin traceringen en een boogfries onder de ingesnoerde naaldspits. Kerk en toren gerestaureerd 1927-1928. Tot de inventaris behoren: een 17e eeuwse eikehouten preekstoel met koperen predikantslezenaar; een doophek, 17e eeuw, thans ten dele nog aanwezig in de consistoriekamer; een koperen voorzangerslezenaar bewaard in de consistoriekamer; twee 17e eeuwse banken met toogpanelen; een orgelkas, eerste helft 19e eeuw en drie koperen kaarsenkronen, 17e eeuw. In de consistoriekamer een marmeren Lodewijk XV-schouw met schilderstuk, voorstellend een gezicht op het dorp Nieuwerkerk in de 18e eeuw. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1770 gemaakt door P. van Assendelft voor de R.K. kerk te Vlaanderen (????). In 1852 uitgebreid met een Onderpositief door L. van den Brink. In 1891 is dit orgel overgeplaatst naar Nieuwerkerk. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 17de eeuw, diam. 108,7 cm.

Gebouwomschrijving SKKN

In 1846 beschrijft Van der Aa de kerk als volgt: '... is van eene langwerpig vierkante gedaante. Uit de overblijfsels der kerkglazen kan men bespeuren, dat zij voorheen zeer fraai moeten beschilderd zijn geweest. Het koor is slechts met een houten hek afgesloten; daarin wordt het Nachtmaal gehouden. Het dak der kerk is met leijen gedekt, gelijk mede de spitsen toren, welke aan den ingang der kerk uit het dak rijst, en in welken een goed uurwerk, benevens eene welluidende klok gevonden worden. Het kerkhof is net en zindelijk, met hoogopgaande boomen omzet, hetwelkeen aangenaam gezigt oplevert'. De kerk is laat-middeleeuws, veel van het interieur moet in de jaren 1660 zijn gerealiseerd. In 1810 werd het gebouw ingekort van 17 naar 10 ramen, en is het koor nieuw gebouwd. Vijftien jaar later zou bovendien een herstelbeurt zijn gedaan. De nieuwe tegelvloer is getuige een inscriptie in 1738 gelegd. In 1927-28 werd een grote restauratie ondernomen, waarbij ook veranderingen werden ingebracht, niet alle ten nadele van het gebouw (onder meer glazen door Lou Asperslagh). Het geheel stond onder leding van de architect H. van der Kloot Meijburg uit Voorburg. Hierbij werden ook de consistorie en de galerij ingericht. Nog in 1966 verkocht men het oude zilver van de kerk aan antiekhandelaars, een wel uiterst ongelukkige gang van zaken. Een deel daarvan bevindt zich nu in het Rotterdams Museum.

In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 24 Maart 1891.

Te Nieuwerkerk a/d IJsel is een nieuw kerkorgel ingewijd. De eerste bespeling geschiedde door den Heer G.B. van Krieken, organist te Rotterdam. Het instrument is vervaardigd door de hh. Gabry, orgelfabrikanten te Gouda.

Externe links

Afbeeldingen

  • Op zoek naar afbeeldingen interieur.