Handelingen

Nieuwkoop, Reghthuysplein 18 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Nieuwkoop
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Nieuwkoop
Plaats: Nieuwkoop
Adres: Reghthuysplein 18
Postcode: 2421BE
Inventarisatienummer: 02722
Jaar ingebruikname: 1822
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 30525

Geschiedenis

Verving oudere kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Eenvoudige zaalkerk met driezijdige sluiting en houten klokkentorentje boven de westgevel, gebouwd in 1821. Spitsboogvensters, waartussen afgeschuinde steunberen. Inwendig een tongewelf met trekbalken, een preekstoel uit de bouwtijd; en een diakenkist, 17de eeuw. Eenklaviers orgel uit ca 1750 van Peter Weidtmann de jongere, in 1907 aangekocht bij M. Vermeulen te Woerden. De kas werd in 1907 gemaakt met gebruikmaking van enige ornamentiek van het oude orgel. Van het 18de eeuwse instrument zijn nog enige registers bewaard gebleven. Het orgel is in 1986 door Flentrop gerestaureerd. Voorts enkele 17e eeuwse grafzerken.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 8 januari 2008

Kerkelijk centrum De Rank verhuist definitief naar een plaats dicht bij de hervormde kerk in Nieuwkoop. Het nieuwe gebouw komt aan de VVV-zijde van het Reghthuysplein. Rechts van het centrum worden drie stadswoningen gebouwd.

Dat bleek vrijdag tijdens het ondertekenen van de intentieovereenkomst ”Ontwikkeling dorpshart derde fase”. De komende jaren krijgt het Reghthuysplein in Nieuwkoop een grote opknapbeurt. Er komen onder meer woningen, een paviljoen met terras en een inloophaventje.

Dat De Rank, dat nu nog midden op het plein staat, moest wijken voor een beter zicht op de Nieuwkoopse Plassen werd al snel duidelijk. Maar waar het centrum dan zou komen, bleef lange tijd onzeker. Nu zijn de betrokken partijen tot overeenstemming gekomen. Wethouder Brouwer: „Het nieuwe gebouw wordt heel mooi en lijkt zelfs op een kerk.”

Externe link orgel

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur