Handelingen

Nijmegen, Heyendaalseweg 300 - H. Sacrament (1908 - 2010)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Nijmegen, Heyendaalseweg 300 - H. Sacrament)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H. Sacrament
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Heyendaalseweg 300
Postcode: 6524SL
Sonneveld-index: 18120
Jaar ingebruikname: 1908
Architect: Franssen, C.; Leur, H.C. van de
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een merkwaardige kerk zonder toren. Oorspronkelijk gebouwd als eenbeukige neogotische kerk. Gemoderniseerd en uitgebreid in 1962-1964. Het klooster met kerk is in 1908 gebouwd in het toenmalige dorp Brakkenstein bij Nijmegen. De grond werd geschonken door de baron van het landgoed Brakkesteyn. Architect H.C. van de Leur kreeg in 1962 opdracht om een nieuw kloostercomplex te bouwen en de kerk uit te breiden. Hij deed dat laatste door om de oude kerk heen een nieuwe te ontwerpen, met een ruim bemeten priesterkoor. De oude neogotische buitenmuren vormden daarna de pilaren in het schip van de kerk. Het klooster had ook nog een kleine eigen kapel. Op 14 juni 2009 was de laatste Heilige mis in de kerk. Het complex is gesloopt. Er is op deze plaats een kleinere kerk gebouwd voor de parochie H. Sacrament, die in 2011 in gebruik werd genomen.

Orgels

Huidig orgel

Het huidige orgel is gebouwd door Pels & van Leeuwen in 1974 voor de kapel van de Paters van het Allerheiligst Sacrament, klooster Brakkesteyn. Dit orgel is in 2011 overgeplaatst naar de nieuwe Sacramentskerk.

Voormalig orgel

Het voormalige orgel is gebouwd door firma Verschueren in 1965. Dit orgel is in 2012 overgeplaatst naar de Immanuëlkerk op Urk door de firma Kaat & Tijhuis. Het orgel werd o.a. voorzien van een nieuwe orgelkas.

Afbeeldingen

Exterieur