Handelingen

Nijmegen, Prins Hendrikstraat 79 - Evangelisch Lutherse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 28 mei 2021 om 20:53 (→‎Orgel)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Prins Hendrikstraat 79
Postcode: 6521AX
Sonneveld-index: 11941
Jaar ingebruikname:
Architect: Semmelink, D.
Huidige bestemming: Evangelisch-Lutherse Kerk
Monument status: Rijksmonument (orgel) 476729



Geschiedenis

Interessant neogotisch gebouw met torentje. Buiten gebruik als Nederlands Hervormde Kapel in 1924, sindsdien Evangelisch-Lutherse Kerk (ELK).

  • 2021 - Kerk gaat in de verkoop, ondanks protesten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Lutherse kerk, VANWEGE het van oorsprong eenklaviers ORGEL, in 1756 gemaakt door M. van Deventer te Nijmegen. In 1781 hersteld door A.F.G.Heyneman. In 1940 omgebouwd door G. van Leeuwen te Leiderdorp tot een tweeklaviers orgel met vrijstaande speeltafel en elektrische tractuur. Firma van Eeken heeft het orgel gerestaureerd in 2008, in 2013 kon het orgel weer in gebruik genomen worden.Gedurende de restauratieperiode heeft men gebruik gemaakt van een tijdelijk orgel van firma Pels.

Gebouwomschrijving SKKN

Aanvankelijk gebruikte men te Nijmegen huiskerken, maar in 1670 werd de kapel van het Sint Nicolaas Gasthuis aangekocht en in gebruik genomen. In 1924 werd een nieuwe kerk ingericht, een onder architectuur van H. Rauch verbouwd Evangelisatielokaal van de Vereeniging Daalsche Weg (oorspronkelijk 1898, ontworpen door ene Semmerlink). In 1929 werd hierbij bovendien een toren gebouwd, met als windwijzer een zwaan.

In de media

Uit Het Vaderland, 23 September 1924.

De Luthersche gemeente te Nijmegen zal Zondag 28 Sept. haar nieuwe kerkgebouw aan de Prins Hendrikstraat hoek Jacob Canisstraat in gebruik nemen. De vorige maand heeft in het oude kerkgebouw aan de Grootestraat, dat van 1670 af de gemeente heeft gediend en waaraan een stuk Nijmeegsche geschiedenis en traditie verbonden is, de laatste godsdienstoefening plaats gehad. Het nieuwe kerkgebouw zal worden geopend met een inwijdingsdienst, welke zal worden geleid door ds. J. Schröder, den eersten der Hollandsche predikanten van de gemeente, en ds. J. Scharten, den tegenwoordigen predikant.

Orgel

In de jaren 1756-1758 bouwde Matthijs van Deventer een nieuw orgel voor de Lutherse Kerk aan de Grotestraat in Nijmegen. Van Deventer overleed voor de voltooiing van het orgel, dat waarschijnlijk werd voltooid door zijn zoon Sweer van Deventer. Het orgel is in 1781 door Antonius Heyneman gereviseerd, waarbij veel zaken werden verbeterd. Ook is het pijpwerk gedeeltelijk vernieuwd. In 1836 werkte A.A. Kuerten aan het orgel. Daarbij is mogelijk de Quintadena 8' veranderd in een Bourdon 16', en werd de Cornet verwijderd. De klaviatuur werd in 1910 vernieuwd door Van Druten. De oude spaanbalgen verving J. H. van den Brink door een nieuwe magazijnbalg in 1917. Het orgel was verder tot deze tijd in redelijk oorspronkelijke staat bewaard gebleven. In 1924 werd de oude kerk afgestoten. Men nam het huidige gebouw in gebruik. Dit gebouw dateert van 1898 en was oorspronkelijk eigendom van de Nederlands Hervormde Gemeente, die het als verenigingsgebouw gebruikte. Het orgel is door de firma De Koff overgeplaatst. Zij vervingen daarbij de Viola di Gamba door een nieuwe, met aanvulling van het klein octaaf, en vervingen de Trompet door een Hobo. Ingrijpend was de verbouwing van 1940 door Gerrit van Leeuwen. Zij wijzigden de opbouw totaal. Het orgel kreeg pneumatische tractuur, nieuwe kegelladen, twee manualen en een vrij pedaal. Ook werd het pijpwerk ingekort om het orgel hoger te intoneren. Een groot deel van het oude pijpwerk was nog wel in het orgel gebruikt. In 2008 is gestart met de voorbereiding van een restauratie door Henk van Eeken onder advies van Jan Jongepier, later vervangen door Aart van Beek. Het is de bedoeling het terug te brengen in de toestand van 1781. Begin februari 2011 is het orgel gedemonteerd en overgeplaatst naar de werkplaats. Vanaf 2012 was Harald Vogel betrokken als adviseur. De restauratie is in 2013 voltooid. Op 27 oktober 2013 werd het orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door Joost Langeveld in samenwerking met Heiko ter Schegget, blokfluit.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Interieur ten tijde van restauratie 2008 - 2013, met tijdelijk orgel