Handelingen

Nijmegen, Waterstraat 148 - Theresia van het Kindje Jezus (1927 - 1993)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Nijmegen, Waterstraat 148 - Theresia van het Kindje Jezus)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Theresia van het Kindje Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Waterstraat 148
Postcode: 6541TK
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Bellot, Dom P.; Leur, H.C. v.d.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Complex van kerk, pastorie, klooster en scholen in expressionistische stijl, ontworpen door Dom P. Bellot OSB en zijn compagnon H.C. van de Leur. Driebeukige kerk zonder klokkentoren. Vijfzijdig gesloten priesterkoor met drie uitspringende muurvakken.

Twee kleine achtzijdige torentjes aan weerszijden van de oostgevel van het kerkschip. Schip met aan weerszijden drie kleine pseudotransepten met topgevels en raampartij. Facade met twee achthoekige torens aan weerszijden van het grote raam in het midden. Het geheel was bedekt met dakpannen gelegd in mozaïekpatroon. Lambrisering van gekleurde bakstenen rondom. Het interieur viel op door zijn betongebruik.

De St. Theresiakerk was de enige Nederlandse kerk van Bellot, waarin een betonskelet als draagconstructie werd toegepast. De dragende delen zijn uitgevoerd als betonnen keperbogen en in het zicht gelaten. De muurvakken tussen het betonskelet zijn van baksteen in gekleurd motief. Schilderingen van Jaap Mes OSB op het gewelf van het priesterkoor en de gewelven van de zijbeuken. Wegens teruglopend kerkbezoek moest de kerk worden gesloten. De kerk is in september 1993 aan de eredienst onttrokken en in oktober/november 1993 volgde sloop.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Afbeeldingen van de sloop