Handelingen

Noordhorn, Torenpad 1 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 28 jan 2022 om 17:12 (Kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde streekgemeente Noordhorn - Saaksum
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Noordhorn
Adres: Torenpad 1
Postcode: 9804PV
Sonneveld-index: 01086
Jaar ingebruikname: 1280 (schip); 1765 (toren)
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 41089

Geschiedenis

Historische kerk met toren.

Op 8 november 2002 is begonnen met de restauratie van de Ned. Hervormde Kerk. Vrijdag 16 januari 2004 is de uit 1280 daterende kerk weer in gebruik genomen. Opvallend is dat de gewelven, herinnerend aan de katholieke tijd, weer zijn aangebracht. Ook de herenbanken, bij de restauratie van 1978 naar achteren gezet, staan weer op hun oude plaats. Verder zijn er vochtwerende maatregelen genomen. De laatste dienst voor de restauratie was op 17 november 2002. Tijdens de restauratie zijn de kerkdiensten gehouden in verenigingsgebouw De Wegwijzer. (49-03/51-04)

Het orgel

Het orgel is gebouwd door J. Doornbos in 1909. In 1978 is het orgel omgebouwd tot een tweeklaviers orgel door K. Schuitema (met gebruikmaking van oud materiaal).

Monumentomschrijving Rijksdienst

HERV. KERK met TOREN op enigszins verhoogd kerkhof.

Eenbeukig in aanleg nog wel 13e-eeuws kerkgebouw met rechte koorsluiting, waarin twee rondboogvensters en gedeelten van spaarvelden van de top; in de zijmuren sporen van rondboogvensters, ingangen en een hagioscoop. Forse onversneden toren met hoge naaldspits. In de kerk preekstoel uit 1718 met geschroefde kolommen en klankbord. Avondmaalstafel. Vijf herenbanken, waarvan een met spijltjesfriezen, drie overige met knoppen en rijk gesneden achterschotten, een 18e-eeuwse bank. Drie 17de-eeuwse zerken. In de toren klok uit 1774.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 20 februari 2007.

De stichting die zich inzet voor het behoud van het oude kerkgebouw in de dorpskom van Noordhorn is op zoek naar meer leden. Daarom heeft ze eind januari een nieuwsbrief uitgebracht die in Noordhorn huis aan huis is verspreid. Dat meldt de stichting in een persbericht.

De stichting, die een aantal jaar geleden is opgericht, ziet erop toe dat de dorpskerk goed wordt onderhouden en probeert hiervoor geld in te zamelen. De kerk van Noordhorn is waarschijnlijk al in de dertiende eeuw gebouwd en staat midden in het dorp. In de loop der eeuwen is er veel veranderd aan het gebouw. Het is bijvoorbeeld groter en hoger gemaakt. Iedere zondag zijn er nog kerkdiensten en ook wordt het kerkgebouw gebruikt voor rouw- en trouwdiensten.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur