Handelingen

Nootdorp, Dorpsstraat 36 - Dorpskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 24 jun 2023 om 09:29 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Nootdorp-Ypenburg
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Pijnacker-Nootdorp
Plaats: Nootdorp
Adres: Dorpsstraat 36
Postcode: 2631CT
Jaar ingebruikname: 1894
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument
30777 (Kerk)
30776 (Toren)
Sonneveld-index: 02784

Geschiedenis

Neogotische dorpskerk met historische toren. De oorspronkelijke kerk was gewijd aan Sint Bartholomeüs. De geschiedenis van de Hervormde Kerk kent vele ingrijpende momenten. In 1574 moest de kerk na een felle brand geheel worden herbouwd. In 1708 had een grondige verbouwing plaats. In 1894 bleek het kerkgebouw zodanig in verval dat restauratie niet meer mogelijk was. Er werd op dezelfde plaats een nieuwe kerk gebouwd, maar nu zonder koorgedeelte. De 15e eeuwse toren behoefde niet opnieuw te worden gebouwd. De toren is dus het oudste gedeelte van het kerkgebouw. Het is een 27 meter hoge, zwaargebouwde toren met een kleine spits. In 1988 werd de eeuwenoude toren gerestaureerd.

De PKN Dorpskerk in Nootdorp werkt samen met de PKN Dorpskerk in Pijnacker.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk, gebouwd 1894 in traditionele trant bij vroeg 16e eeuwse toren. Eenvoudig zaalkerkje van vier traveeën met spitsboogvensters, steunberen en muizetandfriezen, onder met leien gedekt zadeldak met dakkapellen, klein roosvenster in top achtergevel. Aan achterzijde aangebouwd lage pastorie in zelfde trant doch met zesruitsschuifvensters en getoogde strekken, onder schilddak. Inwendig is de kerk gepleisterd en voorzien van een houten kap met gesneden consoles en trekstangen. Tot het interieur behoren voorts: preekstoel, 17e-eeuws; twee koperen lezenaars en twee koperen kaarsenstandaards, ca. 1700; herenbank en gebodenbord, beide 17e-eeuws. Het kerkterrein heeft aan de noordzijde een smeedijzeren hek waarin een dubbele hekdeur tussen twee smeedijzeren gecanneleerde hekpijlers is geplaatst. Op de hekwerkpijlers staat een dubbel, baluster- en peervormig siermotief. Het ten zuiden van de kerk gelegen kerkhof is door een smeedijzeren hekwerk van het kerkterrein gescheiden. Dit hek heeft twee hekdeuren met spijlen. Tussen deze spijlen zijn in halfronde vorm twee maal zeven ringen aangebracht, terwijl de vleugelstukken zijn uitgevoerd met tegen elkaar indraaiende krul- en vraagtekenmotieven.

Toren

Toren der Ned. Herv. Kerk. Eenvoudig laat-gotisch bouwwerk, begin 16e eeuw, bekroond door een korte, vierzijdige spits. Mechanisch torenuurwerkje van oorsprong elektrisch gestuurd, Firma Elderhorst, circa 1938.

Het orgel

Het orgel in de Hervormde Kerk te Nootdorp is in 1770 gebouwd door Van Assendelft. Op 19 augustus 1770 werd het in gebruik genomen. Wander Beekes herstelde het in 1842. De huidige kerk van Nootdorp is in 1891 gebouwd tegen de oude toren. Het orgel werd in 1894 vanuit de oude kerk overgeplaatst naar de nieuwe. De klaviatuur werd verplaatst van de achterzijde naar de zijkant. Het is niet bekend wie deze werkzaamheden heeft verricht. Bij een restauratie door Van Vulpen in 1972 werden verschillende wijzigingen weer ongedaan gemaakt. Aan de hand van andere door Van Assendelft gebouwde orgels werden de registers opnieuw gemaakt. Adviseur bij het werk was in eerste instantie Lambert Erné, na diens dood opgevold door zijn zoon Hans en dr. Maarten Vente.

  • (Bron:Orgeldatabase)
  • 2022 - Restauratie gereed. De restauratie kwam er in grote lijn op neer dat de verschillende delen van het orgel beter op elkaar afgestemd moesten worden om in harmonie te klinken. Om dat te bereiken is de lengte van de orgelpijpen her en der aangepast. Orgelpijpen die overigens nog voor een groot deel uit lood bestaan wat dan weer niet zo handig is qua behoud en veiligheid. Lood is heel zwaar en dus kan het gebeuren dat loden orgelpijpen aan hun eigen gewicht ten onder gaan. De zwaarste orgelpijp in de Pieterskerk in Leiden schijnt bijvoorbeeld in die situatie te verkeren.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur