Handelingen

Odoorn, Valtherweg - Margaretha (1856 - 1897)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Margaretha
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Borger-Odoorn
Plaats: Odoorn
Adres: Valtherweg
Postcode:
Sonneveld-index: 14143
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geenGeschiedenis

In 1856 werd de voorgaande kerk, omdat zij te klein was geworden, afgebroken. De kosten van de nieuwe kerk werden geraamd op f 13.544,—,. Op 4 mei 1856 werd de laatste kerkdienst in de oude kerk gehouden. De kerkdiensten die tijdens de bouw van de nieuwe kerk gewoon doorgang vonden, werden gehouden in de openbare lagere school. ‘s Morgens voor de bewoners van Odoorn en ‘s middags voor de bewoners van Valthe en Exloo. Van de oude kerk werd een tekening gemaakt. zodat de beeltenis bewaard bleef. Van de opbrengst van de verkochte pentekeningen werd een uurwerk in de nieuwe kerk ingebouwd. Tijdens de bouw van de “nieuwe” kerk verongelukte een van de arbeiders, na een val van 40 voet ( plm. 12 mtr).

Op 3 mei 1857 werd de nieuwe kerk ingewijd, maar door een brand op 25 november 1897 weer geheel verwoest. Op 28 augustus 1899 werd een nieuwe kerk, die op de oude muurresten en fundamenten was herbouwd, ingewijd.

(Bron:Odoorn.net)

In de media

Uit Algemeen Handelsblad d.d. 28 november 1897

Gisteravond ontstond brand in een boerenbehuizing in Odoorn. Mede verbrandde het logement, de kerk en toren, 3 boerenbehuizingen en één schuur.

Afbeeldingen