Handelingen

Olst, Hendrik Droststraat 34 - Shirdi Sai Babatempel

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 6 aug 2019 om 20:08 (diversen)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eben Haëzer
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Olst-Wijhe
Plaats: Olst
Adres: Hendrik Droststraat 34
Postcode: 8121BJ
Inventarisatienummer: 10479
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: Hindoetempel
Monument status: geen


Geschiedenis

Zwaar gemoderniseerde kerk (te beschouwen als nieuwbouw).

De Gereformeerde Kerk in Olst is geïnstitueerd in 1890. De woning Hendrik Droststraat 34 werd pastorie, nadat er achter die woning een kerkje was gebouwd. De pastorie is later afgebroken, zodat de kerk, die inmiddels Eben Haëzerkerk heette, meer in het zicht kwam te staan.

In de loop van de jaren is er nogal drastisch aan die kerk verbouwd. Zondag 11 november 2007 is er de laatste kerkdienst gehouden.

Recentere geschiedenis; bericht uit 2008

De PKN-gemeente in Olst is gevormd en men gaat samen verder in de oude Dorpskerk. In die kerk komt ook het Verschueren-orgel uit de Gereformeerde Kerk. Het wordt het koororgel. Maar eerst zullen wijzigingen ongedaan worden gemaakt zodat het in de oorspronkelijke vorm in de Dorpskerk komt. De Gereformeerde Kerk wordt afgebroken en op de vrijgekomen plaats komen twee winkels en enige appartementen. In de loop van 2008 is een boekje verschenen over deze kerk van Olst in de jaren 1890 tot 2007. Het is verkrijgbaar bij de kerkenraad. (59-08)

Hindoetempel; bericht uit 2016

In Olst is op 9 mei 2016 een tempel geopend die in het teken staat van de Indiase heilige Shirdi Sai Baba, meldt initiatiefnemer Etienne Premdani uit Olst. De tempel is gevestigd in de voormalige kerk aan de Hendrik Droststraat. Premdani liep al jaren rond met de wens om een spiritueel centrum te openen. Hij kocht de kerk vorig jaar bij een veiling.

Afbeeldingen

Exterieur