Handelingen

Ommen, Kerkplein 2 - Brigittakerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 1 aug 2023 om 14:00 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Brigittakerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Ommen
Provincie: Overijssel
Gemeente: Ommen
Plaats: Ommen
Adres: Kerkplein 2
Postcode: 1561DA
Inventarisatienummer: 10481
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31475

Geschiedenis

Historische gotische kerk met merkwaardige neogotische toren. De Brigittakerk werd in de 12e eeuw gebouwd als een rooms-katholieke kerk. De kerk was van hout en vernoemd naar Sint-Brigidis van Kildare, een Ierse heilige.

De oudste delen van deze kerk dateren uit het begin van de 16e eeuw. Het onderste gedeelte van de muren is grotendeels van oer- of ijzersteen. De kerk werd zowel in 1517 als in 1624 door brand getroffen. In beide gevallen volgde herbouw van de kerk. Na de laatste brand werd het gewelf door een eikenhouten zolder vervangen. De kerk en toren werden in de jaren 1968/1969 gerestaureerd. De preekstoel is van eikenhout en werd in de 17e eeuw vervaardigd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. KERK. De laatgotische kerk bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdbeuk, een noordbeuk met rechte sluiting, een uitbouw aan de zuidzijde van het koor en een 18e eeuws vierkant klokkenhuis tegen de westgevel van de noordbeuk; een dakruiter op de hoofdbeuk. Eiken preekstoel (XVIIc), koperen lezenaar, ijzeren lezenaar (beide XVIIIc), eiken banken (XVII-XVIII). Klokkenstoel met gelui van twee klokken van H. de Tremonia, 1517, diam. respectievelijk 144,6 en 130,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, laatste helft 19de eeuw, wordt door een computer aangestuurd.

Orgel

Het orgel is oorspronkelijk gebouwd door firma J.C. Scheuer in 1821 als eenklaviersorgel. Het is in 1907 gemoderniseerd door Dekker uit Goes. Firma van den Berg & Wendt breidde het orgel uit in 1969 tot een tweeklaviersorgel met zelfstandig pedaal.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur