Handelingen

Oost-Graftdijk, Oost-Graftdijk 45 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2019 om 16:14 (cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ned. Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Alkmaar
Plaats: Oost-Graftdijk
Adres: Oost Graftdijk 45
Postcode: 1487MC
Inventarisatienummer: 05970
Jaar ingebruikname: 1840
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 17069

Geschiedenis

Zaalkerk met houten toren. Verving oude kerk uit 1647. Gepleisterde voorgevel. Recht afgesloten koor, met bovenin de koorwand het jaartal 1840.

Sinds eind 2010 niet meer voor kerkdiensten in gebruik.

  • 2015 Staat te koop.
opname 11-03-2007 © Leon Bok

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv.KERK. Rechthoekige zaalkerk uit 1840 met steunberen en spitsboogvensters en boven de façade een houten torentje; op de achtergevel een windvaan in de vorm van een schip. Preekstoel, 1715. Doopboog en doopbekkenhouder van koper, XVIIIa. Drie koperen lichtkronen, XVII. Klokkenstoel met klok van Jan Tolhuis, 1555, diam. 70 cm.

In de media

De kerkelijke gemeente, die 150 actieve leden telt, kon het financiële onderhoud van twee kerkgebouwen niet meer opbrengen. De kerk in West-Graftdijk blijft in gebruik voor erediensten en cultureel-religieuze manifestaties. In 1649 werd de gemeente Graftdijk gesplitst in Oost- en West-Graftdijk. In 1955 zijn de twee gemeenten samengevoegd tot de hervormde gemeente Oost- en West-Graftdijk. Het kerkgebouw, dat dateert van 1840, heeft de status van monument.

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 januari 2011.

Erfgoedvereniging Heemschut maakt zich ernstig zorgen over de verkoop van kunstvoorwerpen uit monumentale interieurs van ondermeer kerkgebouwen, hofjes en regentenkamers. De afgelopen jaren zijn steeds meer voorwerpen uit beschermde interieurs op de markt gebracht, meldde de verontruste vereniging dinsdag. Zo vallen waardevolle monumentale ensembles –kunstvoorwerpen die bij elkaar horen– uiteen, stelt Heemschut. De organisatie noemt als voorbeeld de zeventiende-eeuwse kronen uit een kerk te Oost-Graftdijk die recent via veilinghuis Christie’s te Amsterdam zijn verkocht.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur