Handelingen

Oosterwolde (G), Groote Woldweg 36 - Pniëlkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2018 om 15:30 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pniëlkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oldebroek
Plaats: Oosterwolde (G)
Adres: Groote Woldweg 36
Postcode: 8097RT
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2006
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Sobere, maar verzorgde moderne kerk zonder toren.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Gebr. Reil in 1966 voor de Rehobothkerk in Suameer. Sinds 2006 staat het orgel in de Pniëlkerk in Oosterwolde. Men heeft het orgel met een tweede klavier en enkele pneumatische registers uitgebreid.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 september 2006.

De hersteld hervormde gemeente van Oosterwolde-Noordeinde neemt donderdagavond de Pniëlkerk aan de Groote Woldweg in gebruik. Het afgelopen jaar kerkte de gemeente ’s zondags in het kerkgebouw van de geloofsgemeenschap ”Luctor et Emergo” in Oldebroek en maakte ze voor het verenigingswerk gebruik van het voormalige bankgebouw in het naburige Kamperveen.

Het nieuwe kerkgebouw in het centrum van Oosterwolde, dat is gebouwd door gemeenteleden, telt 430 zitplaatsen, met de mogelijkheid tot uitbreiding door een schuifwand te openen. Er zijn in het gebouw diverse zalen voor catechisatie, verenigingswerk en vergaderingen gerealiseerd.

De hersteld hervormde gemeente telt momenteel 440 leden.

Uit De Stentor, 25 september 2006.

Oosterwolde heeft de primeur van de eerste compleet nieuw gebouwde kerk van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) in Nederland. Zaterdagmiddag werd open huis gehouden voor de gemeenteleden nadat vorige week donderdag de officiële opening reeds had plaatsgevonden.

Het was zaterdag een komen en gaan van bezoekers in de nieuwe kerk, die gebouwd is op de fundamenten van een horecagelegenheid. Met bewonderende blikken liepen de inwoners van het Veluwse dorp rond in het nieuwe Godshuis.

Eind 2004 werd de horecagelegenheid gekocht en in juli 2005 werd het pand gesloopt. Vervolgens begon de opbouw van de nieuwe kerk die plaats biedt aan 430 bezoekers. Praktisch het gehele gebouw is door de eigen kerkleden opgetrokken. De bouwactiviteiten vonden voor een groot deel plaats in de avonduren en op zaterdagen. Kerkvoogd L.K. Knulst en ouderling J. Mostert zijn zeer te spreken over de bouw die volgens hen toch nog snel is verlopen.

Naast de grote kerkzaal zijn er nog zaaltjes voor de crèche, de kinderopvang en is er een consistoriekamer. De grote kerkzaal wordt achterin gescheiden door een harmonicawand zodat er nog twee zalen ontstaan, die kunnen worden gebruikt voor catechisaties of andere doeleinden. Het orgel is gekocht van een voormalige kerk in Friesland. Het gaat om een zogeheten Reyl-orgel. De banken zijn afkomstig van de Zuiderkerk in Apeldoorn.

Zestien maanden lang heeft de HHK in Oosterwolde gebruik kunnen maken voor de zondagse erediensten van de Luctor et Emergokerk in Oldebroek. "We zijn daar zeer gastvrij ontvangen", zegt kerkvoogd Knulst.

De Hersteld Hervormde Kerk in Oosterwolde telt zo'n 440 leden. Elke zondag kerken er momenteel tussen de 330 en 350 bezoekers. Predikant van de kerk in Oosterwolde is ds G. de Greef die al meer dan twintig jaar de gemeente in Oosterwolde heeft gediend.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur