Handelingen

Oostwold (Old), Goldhoorn 8 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Cube (Overleg | bijdragen) op 6 mei 2011 om 19:49 (Afbeeldingen)


Algemene gegevens
Genootschap : v.m. Gereformeerde Kerk
Gemeente : Oldambt
Plaats : Oostwold (Old)
Adres : Goldhoorn 8
Provincie : Groningen
Jaar ingebruikname : 1889
Huidige bestemming: gesloopt 1930
Naam kerk :
Architect :
Monument-status:
Inventarisatienummer 01125

Geschiedenis

Algemene gegevens
Genootschap : PKN Gereformeerde Kerk
Gemeente : Oldambt
Plaats : Oostwold (Old)
Adres : Goldhoorn 8
Provincie : Groningen
Jaar ingebruikname : 1930
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect : Wijk, van en Broos
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer 01126

Geschiedenis

Inleiding

Gereformeerde KERK gebouwd in 1930 onder architectuur van de architecten Van Wijk en Broos uit Groningen in een stijl waarin Amsterdamse School-elementen zijn te herkennen. De beschermde Gereformeerde kerk in Oldehove is van de hand van de zelfde architecten. Deze kerk bestaat uit twee elkaar kruisende volumes met hoge pannendaken. Opvallend aan het ontwerp is de forse naald, die de entree van de kerk markeert. In het interieur, dat verkeert in vrij originele staat, bevinden zich een aantal bijzondere onderdelen, gedecoreerd met eenvoudige geometrische motieven. In de loop der tijd is het podium vergroot en zijn enkele banken weggehaald. Het orgel van Reil uit Heerde stamt uit 1939 en komt wegens te geringe monumentale waarde niet voor bescherming in aanmerking.

De kerk is opvallend teruggerooid gelegen aan de Goldhoorn in Oostwold en wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1930 stammend HEK, dat is opgebouwd uit een laag muurtje van bruinpaarse gesinterde baksteen waartussen vierkante bakstenen pijlers verbonden middels ijzeren buizen (beweegbare deel ontbreekt).

Omschrijving

De Gereformeerde KERK, opgebouwd uit twee elkaar kruisende volumes, is opgetrokken in een zwaargesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop donkere opnieuw verbeterde Hollandse pannen; houten gootlijst; gemetselde nokschoorsteen; dakkapel op het westelijk en oostelijk dakvlak waarin een liggend zesdelig venster. De gevels worden geleed door staande meerdelige vensters waarin gekleurd glas-in-lood onder rollaag.

De entree bevindt zich in de uitgebouwde portiek voor de topgevel van de voorgevel (noordzijde) en bestaat uit dubbele houten deuren met beslag, in elk een staand venster en met tweedelig spitsboogvormig bovenlicht waarin roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood; twee treden hoge gemetselde stoep afgedekt met niet-originele tegels en aan weerszijden een niet-originele leuning. De entree wordt omlijst door een spitsboog afgezet met rollaag. De portiek bestaat uit een topgevel onder zadeldak; aan de voorzijde aan weerszijden een laag gemetseld muurtje; in de linker zijgevel twee vierkante vensters; in de rechter zijgevel een houten deur met beslag onder rollaag waarvoor een niet-originele invalidenopgang. Het portiek wordt bekroond met een hoge ruitvormige naald, bekleed met zink; punt gemaakt met bladgoud. In de topgevel van de voorgevel aan weerszijden van de portiek twee staande tweeruits vensters waarboven drie vierkante vensters.

In zowel de voorzijde als schuine zijden van de dwarsvleugel van de oostgevel drie staande zesruits vensters. Aan de linkerzijde van de vleugel een houten deur met beslag waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep en waarboven twee staande tweeruits vensters. Aan de rechterzijde van de vleugel twee staande zesruits vensters.

De topgevel aan de achterzijde (zuidgevel) wordt in tweeën gedeeld door de nokschoorsteen die is doorgetrokken in de gevelwand; aan zowel de linker- als rechterzijde een liggend roosters en twee staande tweeruits vensters.

In zowel de voorzijde als schuine zijden van de dwarsvleugel van de westgevel drie staande zesruits vensters. Aan de linkerzijde van de vleugel twee staande zesruits vensters. Aan de rechterzijde van de vleugel een houten deur met beslag waarvoor een vijf treden hoge gemetselde stoep met aan weerszijden een gemetseld muurtje en waarboven twee staande tweeruits vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten kapspanten en de beschoten kap, de houten vloer, de bakstenen lambrizering en de gepleisterde muren, de gladde houten deuren waarin glas-in-lood of gezandstraald glas, de vijfzijdige houten preekstoel deels gedecoreerd met groene tegels waarop een houten lezenaar en met getrapte gemetselde achterwand waarboven een orgelgalerij, het orgelfront, de houten kroonluchter, de zes koperen lampen, het waaiervormige bankenplan met houten banken, in het hoofdportaal de gevelsteen waarop onder andere het bouwjaar 1930.

Waardering

Gereformeerde kerk van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Gereformeerde kerk uit 1930 in de provincie Groningen met Amsterdamse School-elementen

- vanwege de markante vormgeving en detaillering

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de waardevolle interieuronderdelen

- vanwege de markante ligging

- als opvallend voorbeeld binnen het oeuvre van de architecten Van Wijk en Broos


Afbeeldingen

ExterieurInterieur