Handelingen

Oostwold (WK), Hoofdstraat 123 - Hervormde Kerk (14e - 1908)

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2022 om 18:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier (Wk)
Plaats: Oostwold (Wk)
Adres: Hoofdstraat 123
Postcode:
Inventarisatienummer: 01121
Jaar ingebruikname: 14e
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt 1908
Monument status: geen


Geschiedenis

Gesloopt in 1908 voor nieuwbouw.

In de media

  • Uit ; Reformatorisch Dagblad, d.d. 21 januari 2015

De verdwenen middeleeuwse kerk van Oostwold in Groningen blijkt een stuk ouder te zijn geweest dan werd aangenomen. De oudste delen zijn ontstaan in de laatromaanse periode, in ieder geval voor 1300. Tot nog toe werd aangenomen dat de kerk rond 1400 werd gebouwd.

Dat schrijft Wieger H. de Boer in het jongste nummer van het blad Groninger Kerken, een uitgave van de Stichting Oude Groninger Kerken. De Boer baseert zich op een niet eerder gesignaleerde tekening van de oorspronkelijke kerk, die in 1908 werd afgebroken en door nieuwbouw werd vervangen. Deze ongedateerde tekening, van een onbekende maker, bevindt zich in het beeldarchief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Te zien zijn zes afbeeldingen van een eenvoudige rechthoekige zaalkerk.

Volgens De Boer is aan het metselwerk op deze tekeningen af te lezen dat de kerk twee bouwperioden heeft gekend. Op de noord- en de zuidgevel is duidelijk een bouwnaad zichtbaar. Bovendien is op twee plekken een dichtgemaakt rondboogvenster te zien. „De licht spitse vorm van dit venster duidt op een ontstaan in de laatromaanse periode, in ieder geval voor 1300”, aldus De Boer.

Afbeeldingen