Handelingen

Oud-Beijerland, Polderlaan 1 - De Poort

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 18 jul 2020 om 07:55 (kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: De Poort
Genootschap: Evangelische Gemeente Hoeksche Waard
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud-Beijerland
Adres: Polderlaan 1
Postcode: 3261 ZA
Sonneveld-index: 01/10 architecten
Jaar ingebruikname: 2018
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Grote sobere kerkzaal zonder toren in de nieuwe Poortwijk, in een uitbreidingswijk in het zuidoosten van Oud-Beijerland. Zomer 2018 gereed voor gebruik. In gebruik genomen zaterdag 13 oktober 2018.

In de media

  • Uit Algemeen Dagblad, d.d. 31 juli 2017

Enorm gebouw in Poortwijk III biedt volop kansen voor de kerk

Een gemiddeld rijtjeshuis heeft meer weg van een kerk dan het godshuis dat in Poortwijk III in Oud-Beijerland wordt gebouwd. Muren zijn kaarsrecht en elk spoor van een traditionele kerktoren ontbreekt.

Aan de rand van Poortwijk III, op de kruising van de Kwakscheweg en de Poortlaan, verrijst over ruim een jaar een 12 meter hoog pand. De nieuwe kerk van de Evangelische Gemeente Hoeksche Waard (EGHW). "We hebben nu een kleine 800 leden. Deze kerk heeft straks plek voor bijna 1.000 man, zegt Johan Zevenbergen.

Want ook de Hoeksche Waardse kerkgemeente weet dat kerken overal in Nederland eerder leegstromen dan vollopen. Maar de EGHW denkt in de nieuwbouwwijk de juiste plaats gevonden te hebben. "Veel jonge gezinnen die hier komen wonen zijn op zoek naar de zin van het leven en komen dan bij ons terecht, we willen de Hoeksche Waard en omgeving graag bereiken met het evangelie", zegt Zevenbergen. "Daarnaast willen we ook een gemeente voor de ouderen zijn. Je ziet nu dat we zowel jeugd als ouderen in de gemeente hebben.

Zoals veel gelovigen zoekenden zijn naar de zin van het leven, zo was de evangelische gemeente zelf ook al tien jaar op zoek. Niet qua geloofsovertuiging, maar wel als het ging om het zoeken naar een permanente plek.

Besluit

Bijna was de kerk rond met een pand op industrieterrein De Bosschen, aan de andere kant van het dorp. Maar een nabijgelegen bedrijf stak daar op het laatste moment een stokje voor. Samen met de gemeente werd de plek in Poortwijk III gevonden. Een wijs besluit, zeker met de kennis van nu. De Poort, zoals de ruim 4 miljoen euro kostende kerk zal heten, wordt aan de rand van Poortwijk III een echte eyecatcher. ,,Bovendien past het naast een school en tegenover een zorginstelling goed in de maatschappelijke strook langs de N217, zegt hij.

Het pand, dat vooral 's avonds en op zondag wordt gebruikt, biedt ook kansen voor andere partijen. Zeker is dat echter nog niet. De EGHW broedt nog op een juiste manier om ruimten in het pand soms te verhuren.

Groot voordeel van de nieuwe locatie is dat het elke zondag inrichten van de schoolaula van 'de oude Willem' aan de Randweg voorbij is. Want de dubbele diensten die nu elke zondag worden gedraaid om de bijna 800 leden te bedienen vragen veel inspanning. "Het is pittig, zegt Zevenbergen. "Straks hebben we een prachtig nieuw gebouw waarin we alles hebben wat we willen. Lachend: "Het is een kerk op de groei. Althans, daar gaan we vanuit. Wellicht draaien we over een aantal jaren weer dubbele diensten...

Afbeeldingen