Handelingen

Oud-Beijerland, Wilhelminastraat 3 - Gereformeerde Gemeente (1937 - 2007)

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 12 apr 2024 om 10:26 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud Beijerland
Adres: Wilhelminastraat 3
Postcode: 3262SV
Jaar ingebruikname: 1937
Architect: Harmelen, J. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen


Geschiedenis

In etappes uitgebreide kerk zonder toren. In 1971 forse uitbreiding, buiten gebruik in 2000, in 2007 gesloopt. Op de vrijgekomen plaats zijn 14 appartementen voor verstandelijk gehandicapten, en kantoorruimten voor verschillende maatschappelijke organisaties, gekomen. Vervangen door de Bethabarakerk.

De Gereformeerde Gemeente te Oud-Beijerland is rond 1929 ontstaan, door leden die tot die tijd lid waren van de gemeente te Nieuw- Beijerland. De leden maakten gebruik van een kerkzaaltje in de Boterhof. Op 5 oktober 1936 besluiten de leden een kerkgebouw te laten bouwen, tussen de Oost-Voorstraat en de Prins Hendrikstraat ( Later Wilhelminastraat). In 1937 wordt het kerkgebouw in gebruik genomen. In 1954 wordt er aan het kerkgebouw aan de voorzijde een portaal aangebouwd. In 1970 wordt besloten wegens groei van de gemeente het kerkgebouw grondig te verbouwen. Het uitgebreide kerkgebouw wordt op 18 februari 1971 in gebruik genomen en heeft dan 450 zitplaatsen. In 1978 uitbreiding met vergaderzalen. In 1995 valt het besluit tot nieuwbouw over te gaan. Vanwege bezwaren van omwonenden kan de bouw pas in 1999 beginnen. Het nieuwe kerkgebouw wordt op 10 september 2000 in gebruik genomen.

Orgel

Vanaf 1971 maakt de gemeente gebruik van een Johannus-orgel. In 1988 wordt dit orgel vervangen door de firma Reil te Heerde. Het ‘nieuwe’ orgel is gebouwd in 1973 door de firma Jac. Van der Linden & Co te Leiderdorp voor de Gereformeerde Kerk te Austerlitz . Dit orgel is in 2000 overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw aan de Jan Lievenslaan.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 2 april 1997.

De gereformeerde gemeente van Oud-Beijerland gaat een nieuwe kerk bouwen aan de Jan Lievenslaan. Het huidige kerkgebouw aan de Wilhelminastraat is te klein en biedt onvoldoende mogelijkheden voor uitbreiding.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 13 maart 2007.

Woningcorporatie Union begint volgende week met de sloop van de kerk van de voormalig gereformeerde gemeente aan de Wilhelminastraat in Oud-Beijerland. Op de plaats waar nu de kerk staat, verrijst komend jaar een appartementencomplex voor verstandelijk gehandicapte jongeren.

De sloopwerkzaamheden nemen ongeveer twee weken in beslag. Geprobeerd wordt de overlast voor de omgeving te beperken. Het is de bedoeling om in mei te beginnen met de nieuwbouwwerkzaamheden. Die zullen ruim een jaar in beslag nemen.

Met de nieuwbouw aan de Wilhelminastraat gaat voor de oudervereniging Wonen (z)onder Zorg een lang gekoesterde wens in vervulling: een woongebouw op maat voor thuiswonende gehandicapte kinderen. In het woongebouw worden op de twee verdiepingen veertien appartementen gerealiseerd, bestemd voor het begeleid zelfstandig wonen van verstandelijk gehandicapten. Op de begane grond komen kantoorruimten voor enkele maatschappelijke organisaties.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur