Handelingen

Putte, Antwerpsestraat 35 - Dionysius

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 2 feb 2020 om 17:15 (kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dionysius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Woensdrecht
Plaats: Putte
Adres: Antwerpsestraat 35
Postcode: 4645BA
Inventarisatienummer: 08094
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Hurks, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 516700 (toren)

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Wederopbouwkerk met losstaande oude toren uit 1865.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Aan de westelijke zijde van de Antwerpsestraat staat de TOREN van de R.K. Dionysiuskerk. Het gebouw is een ontwerp van de architect P. Soffers en dateert uit 1865. De toren staat thans vrij, aangezien het bijbehorende kerkgebouw in 1944 door de bezetter is opgeblazen. Op korte afstand is westelijk van de toren omstreeks 1950 een nieuwe kerk gebouwd. De toren is rond 1950 gerestaureerd naar de oorspronkelijke situatie. Aan de westelijke zijde zijn nieuwe ramen ingepast. Alleen de toren, die thans herdenkingsmonument is ter herinnering aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog valt onder de bescherming.

Omschrijving

Het gebouw heeft een vierkante grondslag, telt drie geledingen en wordt bekroond door een achtkantige spits met wimbergen, omgeven door flankeerspitsjes en voorzien van leien in Maasdekking.

De toren is opgetrokken in handvorm baksteen en wordt geleed door kalkstenen cordonlijsten. De gemetselde en van afzaten voorziene haakse steunberen gaan ter hoogte van de tweede geleding over in overhoekse beren, die iets onder de klokkengeleding eindigen in natuurstenen afdekkingen. Aan de oostzijde in een ondiep spaarveld, afgesloten met driepassen in baksteen, een portaal met geprofileerde natuurstenen omlijsting. Boven de dubbele vleugeldeur in het spitsboogveld een oculus. In de tweede geleding een spitsboograam met dubbele lancet en oculus onder spitsboog. De klokkengeleding heeft twee galmgaten en een wijzerplaat, gevat in een keperboognis. Aan de westzijde is ter hoogte van de eerste geleding een spitsboograam met een tracering, bestaande uit een dubbele lancet met oculus, waaronder een dichtgezette doorgang. Hoger in het muurwerk de moeten van de kap van het voormalige kerkschip. Aan de noord- en zuidzijde in de eerste geleding een laag en breed tweedelig spitsboogvenster met vorktracering.

Waardering

De kerktoren is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerktoren in de negentiende eeuw.

Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de in het Bredase bisdom actieve architect Soffers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het wegdorp Putte. Het is een zeldzaam voorbeeld van het werk van de architect.

Orgel

Het neogotische orgel stamt uit 1905, werd gemaakt door Maarschalkerweerd & Zoon (Utrecht) en is afkomstig uit de kapel van de Zusters Franciscanessen aan de Nieuwstraat in Breda. In 1999 wordt het door Loek van Nes (Bergen op Zoom) vernieuwd en in de St. Dionysiuskerk te Putte geplaatst. Uit 1905 dateren nog de bovenkas en een gedeelte van het pijpwerk.

Dispositie:

  • Manuaal 1: Prestant 8' (1905) - Roerfluit 8' (1905) - Octaaf 4' (1905) - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' (1905) - Gamba 8' (C-H in Holpijp, 1905) - Gemshoorn 4' (1905) - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5' (1905) - Piccolo 1'.
  • Pedaal: Subbas 16' (1905) - Gedekt 8' (C-d gecomb. met Subbas).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaalkoppeling.
  • Tremulant.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 65 mm. WK.

Externe links

Afbeeldingen