Handelingen

Puttershoek, Sportlaan 2a - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Meent1971 (overleg | bijdragen) op 21 jul 2024 om 15:21 (→‎Interieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Puttershoek
Adres: Sportlaan 2a
Postcode: 3297TG
Bouwja(a)r(en): 2012/2013
Jaar ingebruikname: 2013
ID nummer:
Architect: Van Beijnum Architecten
Oorspronkelijke bestemming: kerk
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Gechiedenis

"De Levensbron". Opvallend gesitueerde moderne kerk met toren ("'refodome"]). Verving de te klein geworden kerk aan het Nieuwe Weverseinde. In gebruik bij Gereformeerde Gemeente Puttershoek-Maasdam.

Orgel

In 2013 is het orgel uit de voormalige Erlöserkirche te Hamm (Duitsland) in deze kerk geplaatst. Dit orgel werd in 1971 door de firma Flentrop (Zaandam) gebouwd. Na sluiting van de Erlöserkirche in 2007 is het orgel aangekocht door Orgelmakerij Steendam (Roodeschool). Vervolgens is het orgel doorverkocht aan Flentrop Orgelbouw. Laatstgenoemde firma heeft het orgel in Puttershoek geplaatst. De dispositie luidde ten tijde van de demontage in 2007:

  • Hoofdwerk: Prinzipal 8, Rohrflöte 8, Oktave 4, Oktave 2, Sesquialtera 2 sterk, Mixtur 4-5 sterk
  • Rugwerk: Holzgedackt 8, Prinzipal 4, Spitzflöte 4, Flachflöte 2, Scharff 3 sterk, Krummhorn 8
  • Pedaal: Subbass 16, Prinzipal 8 (transmissie), Oktave 4, Rauschbass 2 sterk
  • Koppelingen: Hw/P, Rw/P, Rw/Hw

In de media

  • Uit De Weekkrant, 14 maart 2013

De Gereformeerde Gemeente te Puttershoek neemt woensdag 20 maart tijdens een bijzondere dienst voor eigen leden en genodigden haar nieuwe kerkgebouw aan de Sportlaan 2a in gebruik. ‘Vorige maand behoorde onze gemeente 50 jaar tot het verband van de Gereformeerde Gemeenten, dus een extra bijzonder moment’, aldus Martin van der Elst, voorzitter van de Kerkenraad, ‘het heeft 13 jaar geduurd alvorens het 1,9 miljoen kostende nieuwe kerkgebouw is gerealiseerd. Op onze oude locatie aan het Nieuwe Weverseinde zijn we met 270 leden ruimschoots uit onze jas gegroeid. In 2000 zijn we met de gemeente in gesprek gegaan over een nieuwe plek, echter door bezuinigingen is dit toen weer uitgesteld. Na enkele jaren zijn de gesprekken met de gemeente weer hervat en waren er 3 opties in beeld. Uiteindelijk is de keuze op deze locatie gevallen waar we heel erg blij mee zijn. Ook van de omliggende bewoners kregen we over het algemeen positieve reacties, zeker toen bekend werd dat de toren niet voorzien wordt van kerkklokken’, vertelt Martin met een glimlach. Veel leden van de Gereformeerde Gemeente zijn erg betrokken bij de bouw van het nieuwe kerkgebouw. Dit varieert van financiële giften tot het op vrijwillige basis meewerken zoals het graafwerk, de aanleg van de parkeerplaats, het tegelwerk en overige hand -en spandiensten. De aannemer van het nieuwe kerkgebouw, Arie Jongekrijg en tevens gemeentelid heeft geen spijt dat hij dit project heeft gestart. ”Het geeft een gezonde spanning om voor 270 medeleden een nieuw kerkgebouw te bouwen maar tot zover is alles soepel verlopen. Het is prachtig om te zien dat de gemeenteleden hun handen uit de mouwen steken om dit alles op tijd af te krijgen. Het kerkgebouw biedt straks ruimte voor bijna 300 zitplaatsen en we kunnen dat aantal uitbreiden met 35 zitplaatsen door het aanbrengen van een galerij. Hiernaast heeft de kerk 4 zalen en een keuken”.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 19 maart 2013

In het Zuid-Hollandse Puttershoek neemt de gereformeerde gemeente woensdag haar nieuwe kerkgebouw, aan de Sportlaan 2a, in gebruik. De gereformeerde gemeente in Putters­hoek telt ongeveer 275 leden. In de nieuwe kerk is plaats voor zo’n 300 kerkgangers. De kerk is gebouwd op een perceel van 3500 vierkante meter. Firma Jongekrijg uit Puttershoek was de aannemer van het project. De totale kosten, inclusief bouwgrond en orgel, bedragen 2,25 miljoen euro. Het Flentroporgel dat in de kerk is geplaatst, komt uit de Evangelische Kirche te Hamm in Duitsland. Het oude Fama & Raadgever-orgel dateerde van 1984 en werd op 2 maart van dat jaar in gebruik genomen. Dit orgel is inmiddels verhuisd naar de kathedraal van San Martino in het Italiaanse Capergnanica. Op 3 maart herdacht de gemeente in de ochtenddienst dat zij vijftig jaar geleden toetrad tot de Gereformeerde Gemeenten. Ds. J.W. Verweij uit Leusden ging in deze dienst voor. De ontstaansgeschiedenis van de gereformeerde gemeente te Puttershoek kan rechtstreeks worden teruggevoerd tot de Afscheiding van 1834. Vanaf 1845 werden de Puttershoekse afgescheidenen ingeschreven in het lidmatenboek van de christelijke afgescheiden gereformeerde kerk in Dordrecht.

Nadat de christelijke gereformeerde synode in 1962 het gebruik van de Nieuwe Bijbelvertaling in de gemeenten vrijgaf, besloot de ledenvergadering van 1 december 1962 de band met de Christelijke Gereformeerde Kerken te verbreken en aansluiting te zoeken bij de Gereformeerde Gemeenten.

  • Uit Het Kompas, 28 augustus 2013

Flentrop-orgel in kerk Gereformeerde Gemeente

Door: Hans Boutkan

PUTTERSHOEK - Tijdens een bijzondere bijeenkomst zal op donderdag 5 september om 19.30 uur de Gereformeerde Gemeente van Puttershoek haar fraaie Flentrop-orgel in gebruik nemen. Voor organist Ewoud Monster komt hiermee een einde aan een langdurend project. “In 2006 werd vanuit onze Kerkenraad de vraag gesteld naar de mogelijkheden het bestaande orgel over te plaatsen naar de nieuwe kerk. Het huidige orgel aanpassen kostte veel geld en nieuwbouw was geen optie. We zijn toen een zoektocht begonnen naar een gebruikt orgel, eerst in Nederland en later in het buitenland. Na vele omzwervingen zag ik uiteindelijk op de website van Flentrop- Orgelbouw dit orgel staan en mijn eerste gedachte was: dit is wat wij zoeken”. Het in 1971 gebouwde orgel komt uit de Duitse plaats Hamm en door de sluiting van de Kerk aldaar is het orgel uiteindelijk weer teruggekocht door Flentrop.

“Samen met collega organist Jaap Hooghwerff hebben we enorm veel tijd en energie in dit orgelproject gestoken om tot dit fraaie resultaat te komen. Dit Neo-Barok orgel is door zijn milde ronde tonen, vocaal en draagkracht uitermate geschikt om de samenzang te begeleiden. Daarnaast kan er in verschillende stijlen op gemusiceerd worden. Met 16 stemmen kun je er eindeloos mee ‘kleuren’. Door de goede akoestiek komt de klank nog beter tot z’n recht. Dit orgel past perfect in ons nieuwe kerkgebouw qua vormgeving,” besluit Ewoud.

Tijdens de ingebruikname zal het orgel bespeeld worden door de Rotterdamse stadsorganist Geert Bierling (zowel literatuur als veel samenzang), vaste bespeler van het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam en het vierklaviers Flentrop-orgel in het Concertgebouw De Doelen. De bijeenkomst vindt plaats in het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Sportlaan 3 te Puttershoek.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur