Handelingen

Raamsdonksveer, Grote Kerkstraat - Onze Lieve Vrouw Hemelvaart (1864 - 1957)

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 11 okt 2018 om 17:31 (arch)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Geertruidenberg
Plaats: Raamsdonksveer
Adres: Grote Kerkstraat
Postcode:
Inventarisatienummer: 08103
Jaar ingebruikname:
Architect: Carl E.M.H. Weber; Pierre Cuypers (1827 - 1921) (uitbreiding)
Huidige bestemming: door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: geenGeschiedenis

Dit was een indrukwekkende neogotische kerk met hoge toren.

Raamsdonksveer, Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, na verbouwing door Cuypers 1893

In 1862 werden plannen ontwikkeld voor de bouw van een nieuwe kerk aan de Grote Kerkstraat. Men koos voor architect Carl E.M.H. Weber (1820-1908) Architect C. Weber uit Roermond voor het ontwerpen van een nieuwe kerk. Het ingediende plan omvatte de bouw van een neogotische kruiskerk met een koor met kranskapellen en een toren als ingang. In verband met het feit dat de kosten hiervan te hoog waren, verdween de toren van het plan en koos men voor een eenvoudig en aanzienlijk goedkoper portaal. Weber werd later ook de bouwmeester van de St. Bavo te Raamsdonk.]

Vóór deze kerk beschikte de parochie van Raamsdonksveer over een Raamsdonksveer, Smitseind - O.L. Vrouw Hemelvaart (schuurkerk) (1843 - 1864) in een schaapsboerderij, waarvan men zo’n 20 jaar gebruik van had gemaakt.

Op 29 juli 1862 werd de bouw van de nieuwe kerk aangenomen voor een bedrag van tl. 32.995,-- door aannemer W. Tielens uit Utrecht. Na bijna twee jaar bouwen werd op 4 juni 1864 de eerste Mis in de nieuwe kerk opgedragen. Mgr. J. Deppen, hulpbisschop van Mgr. J. Zwijsen, heeft de nieuwe kerk op 6 juli 1868 geconsacreerd.

Pastoor Haest heeft in de jaren 1875 - 1876 getracht de kerk met toren af te bouwen, maar moest vanwege het gebrek aan de nodige financiën, de begroting voor de afbouw bedroeg fl. 37.000,--, zijn plannen hiervoor opgeven.

Doordat de parochiekerk inmiddels te klein was geworden en vele parochianen o.a. ter kerke gingen in Geertruidenberg, werden er door het kerkbestuur plannen gesmeed om het plaatsgebrek in de kerk op te heffen. Een geheel nieuwe kerk bouwen was niet verantwoord. De bouwmeester, Dr. Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers (1827-1921), werd uitgenodigd een ontwerp te maken.

Het ingediende majestueuze ontwerp kon, na toestemming van het kerkbestuur, worden uitgevoerd en in het voorjaar van 1892 werd de verbouwing en vergroting van de kerk aangenomen voor een bedrag van ± fl. 90.000,--. In dat zelfde jaar werd het eerste gedeelte voltooid en in gebruik genomen, het tweede gedeelte op 18 juni 1893.

Op 19 september 1893, bij het 50-jarig bestaan van de parochie, werd de verbouwde kerk met toren door de Bisschop van ‘s-Hertogenbosch, Mgr. W. van de Ven, geconsacreerd.

In de meidagen van 1940 werd de kerktoren door Duitse militairen beschoten en beschadigd. De schade kon hersteld worden.

Op dinsdag 31 oktober 1944 werd de toren door een aantal Duitse militairen opgeblazen en verwoest. Een grote puinhoop bleef over van het fraaie kerkgebouw, waarvan de toren het landschap van de westelijke Langstraat gedurende ruim een halve eeuw beheerste. Slechts het met goud beklede Mariabeeld bleef als een wonder gespaard rechtop in de toren boven op de puinhopen. Het is geplaatst in het baldakijn boven het voorportaal van de nieuwe kerk.

Direct trof men maatregelen om in ieder geval de kerkdiensten te laten doorgaan. Twee noodkerken werden ingericht en wel een in het Henricusgebouw en een in de speelzaal onder de bewaarschool aan de Grote Kerkstraat. Tevens besloot men direct te beginnen met het ruimen van het puin en werd van het overgebleven deel van de kerk een noodkerk gemaakt, die er weliswaar sober uitzag maar toch nog tot december 1957 als parochiekerk in gebruik is geweest.

Ook werd direct een begin gemaakt met fondsvorming voor een geheel nieuwe kerk die in 1957 in gebruik werd genomen.

Bronnen

Gedenkboekje t.g.v. 150 jaar parochie Onze Lieve Vrouw Hemelvaart te Raamsdonksveer 1843-1993 (delen tekst en afbeeldingen)

Externe links

Afbeeldingen