Handelingen

Rhenen, Anjerlaan 1 - Ontmoetingskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 30 jun 2022 om 11:55 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ontmoetingskerk
Genootschap: PKN
Provincie: Utrecht
Gemeente: Rhenen
Plaats: Rhenen
Adres: Anjerlaan 1
Postcode: 3911EA
Sonneveld-index: 20360
Jaar ingebruikname: 2009
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


opname 13-10-2009 foto. André van Dijk. Veenmendaal.
opname 13-10-2009 foto. André van Dijk. Veenmendaal.

Geschiedenis

Interessante moderne kerk zonder toren. Gebouwd als PKN (Protestantse) kerk

Het voorgaande Kerkelijk centrum is grotendeels gesloopt voor deze nieuwbouw.

In de media

Uit De Weekkrant, 27 augustus 2008.

RHENEN Afgelopen week gingen de sloopwerkzaamheden van de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan in Rhenen van start. Op de plek van de Ontmoetingskerk c.q. wijkcentrum Rhenen-Hoog zal een geheel nieuwe Ontmoetingskerk gebouwd worden. Een gedeelte van het oude gebouw blijft staan maar de buitenkant wordt geheel nieuw. Het nieuwe gebouw is het laatste stapje bij het samengaan van de Gereformeerde kerk van Rhenen en de Hervormde wijkgemeente “Rhenen Hoog”.

In 2004 zijn landelijk de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden gefuseerd tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). In Rhenen vond deze fusie op 1 januari 2007 plaats. De PKN in Rhenen komt voort uit vier kerkgenootschappen. De Gereformeerde kerk van Rhenen, de Hervormde wijkgemeente “Rhenen Hoog”, Protestantse wijkgemeente “Rond de Cunerakerk” en de Hervormde wijkgemeente Bethel. In de organisatie van PKN Rhenen zijn de eerste twee samengevoegd tot de Wijkgemeente Ontmoetingskerk. De Wijkgemeente “Rond de Cunerakerk” en de Wijkgemeente Bethel verzorgen hun kerkdiensten op verschillende tijdstippen in de Cunerakerk. De Wijkgemeente Ontmoetingskerk verzorgt zijn diensten en activiteiten in de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan. Door het samengaan ontstond een tekort aan ruimte in de Ontmoetingskerk. Daarnaast kan de inrichting van het gebouw op deze manier helemaal naar wens worden ingevuld. De vernieuwbouw wordt deels gefinancierd door de verkoop van de Gereformeerde kerk aan de Nieuwe Veenendaalseweg en de oude pastorie. Daarnaast worden er de aankomende tijd diverse acties gehouden. De opbrengst van de acties was in juni 2008 ongeveer 40.000 euro. Het doel is om met diverse acties honderdduizend euro bij elkaar te halen, aldus, voorzitter van het college van kerkrentmeesters, Adri Stoker. De verwachting is dat de vernieuwbouw in april 2009 gereed is.

Orgel

De firma Blank leverde in 1972 een positief voor het Wijkcentrum Rhenen-Hoog in Rhenen. Adviseur bij de bouw was Hans Erné. Na de vorming van de Protestantse Kerk Nederland is het centrum geheel gerenoveerd en daarna in gebruik genomen als de nieuwe Ontmoetingskerk. De vernieuwde kerk werd op 14 juni 2009 kerkelijk in gebruik genomen. De officiële ingebruikneming van het gebouw vond plaats op 18 september 2009. In 2017-2018 is het orgel door de firma Steendam uitgebreid met een tweede manuaal. Het pijpwerk wordt opgesteld in twee aparte torens, links en rechts van het orgel. Eind 2018 werd het orgel weer in gebruik genomen. Adviseur bij de uitbreiding was Henk Kooiker. De nieuwe fluiten zijn geïnspireerd door het werk van Christian Müller in de Grote Kerk te Beverwijk. De manuaalkoppel koppelt het nieuwe ondermanuaal aan het bovenmanuaal. De pedaalkoppel is gewijzigd in een wisselkoppel, die naar keuze aan manuaal I of manuaal II kan worden gekoppeld. De officiële ingebruikneming was op 19 januari 2019.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur