Handelingen

Rhenen, Bantuinweg 27 - Oud Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Geref. Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeente: Rhenen
Plaats: Rhenen
Adres: Bantuinweg 27
Postcode: 3911MV
Sonneveld-index: 04243
Jaar ingebruikname: 1927
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Zaalkerk zonder toren.

Ontstaansgeschiedenis

Zij kwamen samen op de deel van de boerderij van Hendrikus Silfhout aan de Oude Veenendaalseweg. In 1926 koopt het bestuur een stuk grond aan de Bantuinweg om er een kerk te bouwen. Toch kon niet iedereen zich vinden in de gang van zaken bij de Oud Gereformeerde Gemeente. Er waren spanningen rond de opvattingen van een ambtsdrager. Daarom ging in 1928 een aantal gezinnen bestaande uit zo’n tien tot vijftien personen apart vergaderen. De heer W. Van de Vate werd toentertijd gevraagd om leesdiensten te houden. De gezinnen voelden zich aangetrokken tot de Gereformeerde Gemeenten. De eerste manslidmatenvergadering werd gehouden op 9 augustus 1928. Er werden toen ook één ouderling en twee diakenen gekozen. Op zondag 2 september 1928 begon men met leesdiensten. Men viel voorlopig onder de kerkenraad van Veenendaal, en was als zodanig vanaf maart 1929 een afdeling van deze gemeente. Een oude sigarenfabriek is vanaf het begin het onderkomen van de gemeente. Het gebouw aan het Koningin Elisabethplantschoen werd 1930 aangekocht. De grond waar het gebouw op stond was tot de negentiende eeuw in bezit geweest van het Gast- en Weeshuis en later gekocht door de koopman D.J Baars, die in de jaren 1905-1906 op dit terrein, grenzend aan het plantsoen een sigarenfabriek liet bouwen.

Nadat ds. R. Kok in 1930 het beroep naar Veenendaal had aangenomen, maakte hij zich er sterk voor dat de afdeling van Rhenen zelfstandig werd. Op dinsdag 8 maart 1932 institueerde ds. R. Kok de gemeente. Een sigarenfabriek is geen kerk, daarom werd in 1931 besloten tot enkele aanpassingen van het gebouw zoals de plaatsing van een luchtkoker en het aanbrengen van een portaal voor de eenvoudige kerkzaal. Om de sacramenten te kunnen bedienen, werden in 1932 een doopbekken en een avondmaalsstel aangeschaft, en in 1937 werd besloten tot de aanschaf van een eenvoudig orgel. Hoewel de Tweede Wereldoorlog veel schade aangebracht heeft in de omgeving van Rhenen, liep het kerkgebouw geen noemenswaardige schade op. Al snel na de oorlog ontstaat het idee om een nieuwe kerk te bouwen. Tenslotte bleef de oude sigarenfabriek maar een noodgebouw. Voor zover bekend werd op 28 maart 1946 de eerste ledenvergadering gehouden sinds het begin van de oorlog. Op deze vergadering werd door enkele leden gevraagd om maatregelen te nemen om te komen tot de bouw van een nieuwe kerk. Er werd vanaf dat moment eenmaal per maand voor dat doel gecollecteerd.

Een jaar later kreeg de kerkenraad de vraag mee te proberen een stuk grond te kopen ten oosten van de noodkerk. De kerkenraad gaat hiermee aan de slag. Op de ledenvergadering van 16 januari 1950 besloot de ledenvergadering om te gaan bouwen. De vergunning voor de bouw kwam rond, en op zondag 8 april 1951 werd de laatste dienst in de oude sigarenfabriek gehouden. Daarna gaat de slopershamer erin. Tijdens de bouw van de nieuwe kerk mocht de gemeente gebruik maken van de Gereformeerde kerk aan de Nieuwe Veenendaalseweg. Op 3 augustus 1951 legt de consulent, ds. M. Heerschap, predikant van de Gereformeerde Gemeenten te Wageningen, de eerste steen. De bouw verloopt voorspoedig, en op 12 december 1951 neemt ds. Heerschap het kerkgebouw in gebruik.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Domus orgel, type Unico CLV 4

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur