Handelingen

Ridderkerk, Anjerstraat 2 - Bethelkerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 18 apr 2024 om 16:15
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethelkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Ridderkerk
Plaats: Ridderkerk
Adres: Anjerstraat 2
Postcode: 2981BA
Sonneveld-Index: 02943
Jaar ingebruikname: 1972
Architect: De Heer
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Grote moderne kerk met metalen toren. Mooie "refodome". Ter vervanging van het voormalige kerkgebouw.

Gemeente gesticht in 1910. Kerkgebouw met ca. 1150 zitplaatsen. De kerk is gebouwd in 1972, nadat het kerkgebouw aan de Lagendijk te klein geworden was. In 2002 is de kerk uitgebreid met 120 zitplaatsen door overkapping van de patio's.

  • 2021 - De Bethelkerk van de gereformeerde gemeente in Ridderkerk wordt verbouwd. De kosten bedragen naar schatting ongeveer 2,1 miljoen euro. De meest in het oog springende aanpassing is het aanbrengen van stucwerk op de wanden van de kerkzaal. De hal ondergaat een verandering en er komt een garderobe. Een en ander komt voort uit een integraal plan van renovatie en onderhoud. Ook de buitengevel wordt gerenoveerd, er komt vloerisolatie en het gebouw wordt rolstoeltoegankelijk gemaakt. De huidige kerk werd in 1972 gebouwd en telt ruim 1200 zitplaatsen, hetgeen nu iets wordt teruggebracht.
  • (Bron: Nieuwsbrief 143)

Orgel

Het eerste orgel in dit kerkgebouw was een Heyligersorgel met 29 stemmen. Dit heeft dienst gedaan tot 28 augustus 1980, toen het nieuwe orgel in gebruik werd genomen, gebouwd door de firma J.L. van den Heuvel, Dordrecht.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 december 2010.

Komende zondag, 26 december, is het honderd jaar geleden dat de gereformeerde gemeente te Ridderkerk werd geïnstitueerd. Dit gebeurde door ds. C. Pieneman van Charlois, die op 26 december 1910 J.J. Hooijmeijer en C. Roos tot ouderling bevestigde en M. Willemstein tot diaken. In de eerste kerkenraadsvergadering na de instituering spreekt ouderling Hooijmeijer de wens uit dat het –zo vermelden de notulen– de Heere behagen mocht „na Zijne grondelooze barhartichheid ons en de gemeente te stelle tot een lof op aarde en dat het den jongste dage blijkke mag Een planting Zijner hand te Zijn geweest.” Al in april 1911 krijgt de gemeente haar eerste predikant, ds. D.C. Overduin. Na zijn vertrek, in 1914, wordt ze achtereenvolgens gediend door de predikanten A. Makkenze, J.R. van Oordt, Chr. van de Woestijne, A.M. den Boer, J. Mijnders, J.W. Verweij, J.J. Tanis, G.J. van Aalst en –sinds juni 2007– G. M. de Leeuw. Jarenlang kwam de gereformeerde gemeente samen aan de Lagendijk. In 1972 nam ze haar kerkgebouw aan de Anjerstraat in gebruik. Dit kreeg de naam Bethelkerk. Op tweede kerstdag in de namiddagdienst hoopt ds. De Leeuw stil te staan bij het honderdjarig jubileum. Op 18 februari 2011 vindt er ’s avonds een officiële herdenkingsbijeenkomst plaats. Er zal dan ook een herdenkingsboek worden gepresenteerd (te bestellen via A. van Gent, 0180-421064 of a.vangent@kliksafe.nl) De Ridderkerkse gemeente telt ruim 1400 leden en doopleden. Ook Ridderkerk-Slikkerveer kent een gereformeerde gemeente.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur