Handelingen

Rijsenhout, Aalsmeerderweg 751 - Het Lichtbaken

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Lichtbaken
Genootschap: Nederlands Geref. Kerken
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Rijsenhout
Adres: Aalsmeerderweg 751
Postcode: 1435EK
Inventarisatienummer: 17962
Jaar ingebruikname: 2006
Architect: Claus en Kaan, Amsterdam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Het oude kerkgebouw van de oorspronkelijk Gereformeerde, later Ned. Geref. Kerk Haarlemmermeer Oostzijde werd in 1926 gebouwd in Rozenburg. Dit gebouw werd in 2006 vervangen door een nieuwe kerk in Rijsenhout, omdat het dorp Rozenburg moest worden gesloopt voor de uitbreiding van Schiphol. Het nieuwe kerkgebouw is in gebruik genomen op 21 oktober 2006.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 september 2005.

Donderdag gaat, na twaalf jaar van voorbereiding, de eerste paal de grond in voor het nieuwe kerkgebouw van de Nederlands gereformeerde kerk van Haarlemmermeer-Oostzijde. De kerk wordt, opmerkelijk genoeg, gebouwd door de luchthaven Schiphol. Schiphol heeft de grond waarop de huidige kerk staat, nodig. De eerste paal wordt geslagen door de president-commissaris van de luchthaven, prof. drs. Gerlach Cerfontaine.

Uit Reformatorisch Dagblad, 10 oktober 2006.

In Rijsenhout wordt zaterdag 21 oktober het nieuwe pand van de Nederlands gereformeerde kerk van Haarlemmermeer-Oostzijde in gebruik genomen. Een dag later wordt de eerste kerkdienst gehouden.

De oude kerk, in Rozenburg, moest wijken voor uitbreiding van luchthaven Schiphol. De nieuwe kerk staat aan dezelfde weg, de Aalsmeerderweg, enkele kilometers verderop.

Schiphol wil het luchthaventerrein uitbreiden. Daarom moesten woningen en de kerk verdwijnen. De kerk staat op korte afstand van de Kaagbaan, niet ver van een bekende spottersplaats. Volgens ds. K. Muller is het vlieglawaai geen reden om te vertrekken. „Het geluid valt wel mee. We horen het wel goed als er tijdens de dienst een Boeing 747 opstijgt, maar ik hoef er niet mijn woorden voor te onderbreken. Als het wel te veel zou hinderen, zouden er genoeg mogelijkheden zijn om de overlast terug te dringen.”

De kerk stamt uit 1926. Daarvoor kerkten de leden in een veel kleiner gebouw, dat later de kosterswoning werd. „Er stond ook een pastorie, maar die is inmiddels gesloopt. De pastorie staat nu in Amstelveen.”

De nieuwe kerk, die modern oogt, staat op geruime afstand van de start- en landingsbaan. „De vliegtuigen zijn al vrij hoog als ze langs onze nieuwe kerk komen, dus het geluid zal nog minder opvallen.” Schiphol financiert het nieuwe kerkgebouw en de bijbehorende kosterswoning. „Het is een ruil: Schiphol krijgt van ons de grond en wij krijgen een nieuw gebouw.”

De kerk is in ongeveer een jaar tijd gebouwd. De Nederlandse gereformeerde kerk van Haarlemmermeer-Oostzijde telt zo’n 250 leden en doopleden. Voor bijzondere diensten kan de foyer bij de kerkzaal worden getrokken, zodat er ruimte is voor zo’n 350 personen. Er is een samenwerking met de christelijke gereformeerde kerk van Aalsmeer.

Afbeeldingen