Handelingen

Rinsumageast, Juckemawei 3 - Alexanderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Alexanderkerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Rinsumageest-Claercamp
Provincie: Friesland
Gemeente: Dantumadiel
Plaats: Rinsumageast
Adres: Juckemawei 3
Postcode: 9105KA
Sonneveld-index: 09499
Jaar ingebruikname: 12 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 11691


opname 27-03-2008 © Leon Bok
opname 27-03-2008 © Leon Bok
opname 27-03-2008 © Leon Bok

Geschiedenis

Belangrijke historische kerk met zadeldaktoren. Toren 1610, 1525 nieuwe zuiderbeuk. Zandstenen poortje uit 1647 in de noordmuur. Voormalige Cisterciënzer Abdij Klaarkamp, het grootste klooster in Friesland. Het klooster werd rond 1165 gesticht vanuit het Duitse Cisterciënzerklooster Riddagshausen. Klaarkamp was het eerste Cisterciënzerklooster in Noord-Nederland. De Cisterciënzer monniken kwamen oorspronkelijk uit de Franse Abdij van Clairvaux, hetgeen "het lichte dal" betekent. Klaarkamp betekent "het lichte veld". De monniken droegen witte kappen. De lekenbroeders droegen grijze kappen en werden in het Fries skiere mûntsen ("grijze monniken") genoemd.

Orgel

In 1892 bouwden Bakker & Timmenga een nieuw orgel in Rinsumageest. Het werd ingespeeld door de organist van de Grote Kerk in Dokkum, A.J. Wolters. Het orgel werd nooit gewijzigd. In 1994 en 1995 is het geheel gerestaureerd door Bakker & Timmenga. De twee tongwerken die nooit waren geplaatst zijn bij deze gelegenheid nieuw gemaakt. Op de registerknop staat nog wel het originele opschrift Bombardon 16', maar het register is een Basson.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk. Een der weinige meerbeukige kerkgebouwen van het platteland van Friesland, ontstaan door laatgotische uitbreiding van een 12de eeuws tufstenen schip met even brede, rechtgesloten zuiderbeuk, daarvan gescheiden door spitsbogige scheibogen en zware kolommen. Onder het koor gerestaureerde crypte door twee zuilen met gebeeldhouwde kapitelen in drie beuken gedeeld. Toren in 1610 vernieuwd. Aan de noordzijde 17de eeuwse ingangsomlijsting; aan de zuidzijde votiefsteentje uit 1546. Twee gebeeldhouwde zerken. Tweeklaviers orgel van Bakker en Timmenga uit 1892. Klokkenstoel met klok van H. Falck, 1620, diam. 98,3 cm. Mechanisch torenuurwerk Haak, Gebr. Caminada en Dupont, Rotterdam.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 februari 2006.

In de toren van de hervormde kerk van het Friese Rinsumageest hangt weer een klok. De klok vervangt het in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gestolen exemplaar. De nieuwe klok is gemaakt in Bussum. Tegelijkertijd werd een klok teruggehangen die vorig jaar in verband met een scheur uit de toren was gehaald. Deze klok is in Duitsland gerepareerd. Vorig jaar was ook de klokkenstoel in de toren al vervangen. De oude klok die gerepareerd werd, weegt 800 kilo, en de nieuwe klok zelfs 1000 kilo.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur