Handelingen

Roden, Touwslager 125 - Op de Helte

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Roden, Helterbult 20 - Op de Helte)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Op de Helte
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Noordenveld
Plaats: Roden
Adres: Touwslager 125
Postcode: 9301LV
Inventarisatienummer: 14155
Jaar ingebruikname: 1919
Architect: Eldering, H., Hoogkerk
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Grote Gereformeerde neokerk met dakruiter op de voorgevel.

Op 26 februari 1857 werd een "Christelijk Afgescheidene Gemeente" te Roden geïnstitueerd. De naam "Gereformeerde Kerk" is later, na de Doleantie, in 1892, aangenomen. In mei 1857 werden er ook al plannen gemaakt om een kerk te bouwen. Het eerste gebouw werd in 1919 weer afgebroken om plaats te maken voor een (deze) nieuwe kerk, waarvan een groot gedeelte ook nu nog te zien is. Een orgel kon worden overgenomen van de Gereformeerde Kerk van Bedum. In 1970 werd een nieuw orgel geplaatst.

In 1978 werd het kerkgebouw ingrijpend veranderd. De hoofdentree kwam aan de Helterbult (nu Touwslager) en het orgel werd verplaatst. De ruimte tussen de kerk en de bijgebouwen werd overkapt en omgevormd tot een ruime hal. In 2013 is het volledige kerkelijk centrum gemoderniseerd. Op een ruim podium van het liturgisch centrum staan lichte meubelen opgesteld met als blikvanger een prachtige houten tafel. De verfkwast is overal geweest, vooral het mooie blauwe plafond valt op. Nieuwe stoelen zijn aangeschaft, ook in de ontmoetingsruimte met gezellige bar. Kortom, het is een modern en ook praktisch geheel geworden.

Op zondag 8 december 2019 vierden we het 100-jarig bestaan van Op de Helte, waarbij veel historische gegevens naar boven kwamen. (Bron: website kerkelijke gemeente)

Uitbreiding 1951.

De Protestantse gemeente heeft plannen de Gereformeerde Kerk Op de Helte af te stoten. De Culturele Raad Roden overweegt van het gebouw een cultureel centrum te maken. (53-05)

Orgel

Hoofdorgel

Het orgel is in 1970 als opus 741 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen (Alkmaar). In 1997 restaureert de firma Van der Putten & Veger (Finsterwolde) het, intoneert het pijpwerk opnieuw en wijzigt de dispositie.

Dispositie

Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Quint 2⅔' (1997) - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3 sterk - Trompet 8'.

Borstwerk (manuaal 2): Roerfluit 8' - Prestant 4' (1997) - Koppelfluit 4' - Spitsfluit 2' (1997) - Sesquialter ⅔' 2 sterk (1997) - Dulciaan 8' - Tremulant.

Pedaal: Subbas 16' - Gemshoorn 8' - Koraalbas 4' - Fagot 16'.

Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 71 mm. WK (Hoofdwerk en pedaal), 56 mm. WK. (Borstwerk). De pedaalregisters zijn ten dele gecombineerd met vier, een octaaf hoger klinkende registers van het Hoofdwerk.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door firma L. Verschueren in 1961 voor de Zeihuuv kerk in Emmen. In 1978 is het orgel verkocht aan de hervormde kapel in Nieuw-Roden. Na sluiting in 2006 van deze kapel is het orgel geplaatst in Op de Helte kerk in Roden.

In de media

Uit Roder Journaal van 6 juni 2013

Het kerkelijk centrum Op de Helte Roden staat voor een ingrijpende renovatie. Kerkzaal en hal, die beide voor uitéénlopende activiteiten worden gebruikt, krijgen een complete face-lift. Er komt een nieuw podium, nieuw meubilair, geluid en licht en de kleurstelling van het geheel worden bij de tijd gebracht.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur