Handelingen

Roosendaal, Sint Lucasplein 2 - Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskerk
Genootschap: PKN Protestantse Kerk Nederland
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Roosendaal
Plaats: Roosendaal
Adres: Sint Lucasplein 2
Postcode: 4703HZ
Inventarisatienummer: 17082
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Taen en Nix, Archb.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Gebouwd als R.K. Kerk Heilig Kruis. Architectonisch interessante moderne kerk met toren.

De Protestantse Gemeente Roosendaal heeft in januari 2003 de gesloten R.K. H. Kruiskerk (1963, archb. Taen en Nix) gekocht. Na de zomervakantie in 2003 is dit het Protestantse kerkcentrum van Roosendaal geworden. Op 7 september 2003 is er de eerste dienst gehouden, en de officiële ingebruikname was 12 oktober 2003. De kerk heet nu Kruiskerk.

De Gereformeerde Christus Koningkerk (1951) aan de Ommegangstraat is verkocht aan een woningstichting. Deze best leuke wederopbouwkerk is gesloopt, en heeft plaatsgemaakt voor seniorenwoningen.

De Hervormde Kerk uit 1810 aan de Bloemenmarkt was aanvankelijk de gemeentelijke trouwlocatie. Najaar 2005 werd bekend dat de kerk is verkocht aan de horecaondernemer van D’Ouwe Mart en hotel Tongerlo. Het gebouw krijgt een sociaal-maatschappelijk en cultureel karakter (concerten, theater, recepties, vergaderingen, conferenties, enz.)

MIP omschrijving (MIP nummer: KERH0084)

  • Naam monument: H. Kruis
  • Bouwstijl: Naoorlogs modernisme
  • Bouwperiode: 1963 tot: 1963

Toegevoegd n.a.v. een inventarisatie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 2004

Omschrijving

Rooms-katholieke kerk, nu protestants, na 1 mei SOW. Plattegrond: rechthoek met luifel en lagere dagkapel. Dak: plat en een schuine kap met lichtbeuk. Toren: losstaand, beton, met klokken. Materiaalgebruik: beton, baksteen, hout.

Interieur

Grote zaal met spanten en lichtbeuk, travertijn podium, en nu met houten treden (van de originele kerkbanken), twee biechtstoelen met latjes, houten panelen voor de lichtbeuk Materiaal gebruik: leien vloer, houten spantconstructie, baksteen, dagkapel met natuurstenen altaar en daklicht, bakstenen achterwand met kruisjes.

Orgel

Het orgel is in 1978 gebouwd door de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam).

  • Dispositie:

Manuaal 1: Prestant 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3 sterk. Manuaal 2: Holpijp 8' - Fluit 4' - Gemshoorn 2'. Pedaal: aangehangen aan manuaal 1. Manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen